"Fantastiskt", "min oas", "en härlig grön lunga". När UNT tar en rundvandring i Hospitalsträdgården, ett par kilometer söder om centrala Uppsala, möts vi av närmast hänförda besökare. Varenda en har något positivt att säga.
– Jag älskar den här parken, det är underbart att komma hit. Jag har sett rådjur här och den som vill får plocka av bären, säger Lars Enerud som bor i Industristaden någon kilometer bort.
Hospitalsträdgården sträcker sig drygt en kilometer längs Fyrisån och ligger nedanför det så kallad hospitalet i Ulleråker. Där bodde personer med psykisk ohälsa från 1880–talet och nästan hundra år framåt. På den tiden fanns här vidsträckta odlingar och trädgårdar men när kommunen köpte marken av landstinget 2014 hade de förfallit och vuxit igen.
– När jag flyttade till Ulleråker för fyra år sedan var området mest ett buskage, det kunde vara lite läskigt att vara här då, säger Pauline Flodman.
Den här kvällen har hon och sambon Ludvig Holmberg slagit sig ner vid ett träbord i Hospitalsträdgården för att äta middag. De har tagit in mat från en mobil matvagn som säljer hamburgare och det går även att beställa öl och cocktail. Högtalarna spelar lugn jazzmusik, intill finns ett utegym där folk tränar och några äldre personer spelar boule på banorna nära restaurangborden.
På Fyrisån ett stenkast bort syns då och då någon båt som tuffar förbi i sakta mak.
– Kommunen har styrt upp det här området ordentligt, säger Ludvig Holmberg. Vi promenerar ofta här i parkområdet, det gjorde vi inte innan det blev så här öppet och fint.
Pauline Flodman tycker att parken betyder mycket för hennes livskvalitet.
– Närheten till naturen är viktig och det får jag här, trots att jag bor i lägenhet.
2020 började upprustningen av Hospitalsträdgården ta form och den utgör i dag en av Uppsalas mest vidsträckta parker. Ytan motsvarar ungefär 30 fotbollsplaner och domineras av stora blomsterängar.
Kommunen har anlagt en mängd vandringsstigar som kantas av sittmöbler varav många är tillverkade av virke från träd som vuxit just här i Ulleråker. På stigarna möts man av såväl joggare som hundrastare och cyklister.
Arbetet har till stor del gått ut på att bevara och återskapa det i naturen som fanns på hospitalets tid. För drygt 100 år sedan planterades 200 fruktträd i området och flera av dem står kvar. I dag hänger skyltar i äppelträden som visar vilka sorter det rör sig om, här finns allt från Åkerö till Cox's Pomona.
Bland parkbesökarna den här dagen finns några personer från Hong Kong. De går runt med kartor i händerna för att hitta stationer som placerats ut under orienteringstävlingen O–Ringen.
– Hemma i Hong Kong finns mest bara hus och gator och väldigt lite grönt. Det är härligt att komma till den här parken och andas frisk luft, säger Yiu Fung Man innan han strosar vidare med sin karta.
Ett av målen med Hospitalsträdgården är att skapa bra livsvillkor för bland annat insekter och fåglar. Ett exempel på det är de hundra holkar för fåglar och fladdermöss som satts upp längs den naturstig som anlagts längs åsen nära hospitalet.
Ett annat exempel är att den lilafärgade honungsörten planterats i mängder på de öppna ängsytorna. Honungsörten gillas starkt av bin och är även bra på att fånga upp näring i jorden så att andra arter kan slå rot i parken och blomma kommande år.
Tanken är att parkens växter ska locka till sig insekter som pollinerar fruktträden och buskarna. Sedan är besökarna välkomna att plocka av bär och frukter.
Vid en av ängarna står en klunga bikupor där 100 000–tals bin surrar omkring. En biodlare brukar slunga honungen som han ställer i en låda vid en av stigarna. Den som vill tar en honungsburk och swishar betalningen.
I södra delen av Hospitalsträdgården ligger ett område med odlingslotter. I dag har Monica Jonsson kommit till sin odlingslott för att plocka av de dignande hallonbuskarna. För decennier sedan arbetade hon på det som då kallades Ulleråkers mentalsjukhus och minns hur hon ibland gick ner i den välskötta parken med patienter för att hämta blommor till avdelningarna.
Monica Jonsson har kunnat följa hur parkområdet förfallit och sedan rustats upp igen.
– Det är jättehärligt att det blivit så öppet här vid Hospitalsträdgården igen. För mig känns området som något av en meditationsplats, säger hon.