Största markägaren i Uppsala firar 400 år

Uppsala Akademiförvaltning, största markägaren i Uppsala, firar 400 år. Hur ser de på sin ekonomiska förvaltning? UNT pratade med vd Kent Berg.

"Vi vill fortsätta vara en central aktör i Uppsala, både som fastighetsägare och som finansiär av forskning och utbildning," säger Kent Berg, vd på Uppsala Akademiförvaltning

"Vi vill fortsätta vara en central aktör i Uppsala, både som fastighetsägare och som finansiär av forskning och utbildning," säger Kent Berg, vd på Uppsala Akademiförvaltning

Foto: Jeanina Santiago

Uppsala2024-08-31 16:14

Uppsala Akademiförvaltning grundades när Gustav II Adolf donerade över 300 gårdar till Uppsala universitet den 31 augusti 1624. 

– Det var en enorm donation som lade grunden för universitetets ekonomiska förutsättningar, säger vd Kent Berg.

Minnet av den donationen kommer att hedras genom en jubileumsbal på Uppsala slott den 30 augusti. 

Under hösten kommer 400-årsjubileet att uppmärksammas på olika sätt, enligt Kent Berg, bland annat med jubileumsboken "Gårdar, gods, donationer. Akademiförvaltningen i Uppsala 1624– 2024".

I november deltar förvaltningen också på ljusfestivalen Allt ljus på Uppsala. 

undefined
Lågkonjunkturen påverkar idag förvaltningen, och den största utmaningen att generera en stabil avkastning för stiftelserna, enligt Kent Berg, vd, Uppsala Akademiförvaltning.

Är Akademiförvaltningen rik?

– Det är inte förvaltningen som är rik, utan de stiftelser vi förvaltar. Vi hanterar en förmögenhet på mellan 16 och 17 miljarder kronor, men pengarna tillhör stiftelserna, inte oss. Vår uppgift är att se till att dessa tillgångar används enligt donatorernas önskemål, förklarar Berg.

Uppsala Akademiförvaltning förvaltar i dag 609 stiftelser med anknytning till Uppsala universitet. 

undefined
Kent Berg, vd, Uppsala Akademiförvaltning.

Hur ser ni till att korruption inte sker?

– Idag är vi en modern förvaltning som granskas noggrant av revisorer och universitetets styrelse. De ser till att allt sköts enligt reglerna, så att något liknande det som hände på 1700-talet inte kan ske igen. 

Då var det en akademiräntmästare som olagligt tog förvaltningens tillgångar, berättar han. 

Vad är den största förändringen genom åren?

– En stor förändring skedde 1995 när stiftelselagen trädde i kraft. Då blev universitetets donationer egna stiftelser, och förvaltningen kunde driva dem mer självständigt och effektivt. Vi har gått från att hantera arrenden i form av säd och kött till att idag hantera ekonomiska tillgångar.

undefined
De mörkrosa rutorna visar Uppsala Akademiförvaltnings fastigheter i staden.

Enligt Kent Berg påverkas förvaltningen av lågkonjunkturen.

– Men vi arbetar hårt för att anpassa oss. Den största utmaningen är att generera en stabil avkastning för stiftelserna, så att vi kan fortsätta stödja forskning och utbildning.

Hur ser framtiden ut för förvaltningen?

– Vi kommer fortsätta vara en central aktör i Uppsala, både som fastighetsägare och som finansiär av forskning och utbildning. Målet är att finnas kvar och bidra till samhällsutvecklingen i ytterligare 400 år.                                            

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!