Gymnastiksalens golv bär spår efter flera gamla vattenskador. På ett ställe har vattnet fått golvets träplankor att böjas uppåt, med risk att eleverna snubblar.
- Golvet har blivit dåligt av alla vattenläckor, jag har själv ramlat ett par gånger, berättar 14-årige Firat Kandemir som håller på och spelar basket.
- Här inne har det uppstått takläckor med jämna mellanrum i tre års tid, säger Tomas Söderberg. Efter mycket tjat gör kommunen en provisorisk lagning, sedan uppstår ett nytt hål.
- På sikt handlar det om ren kapitalförstöring. Vad som saknas är en plan för underhåll.
Inne i Gränbyskolan är dock väggarna påtagligt fräscha. Det visar sig att ett hundratal sommarjobbande elever har målat om en stor del av skolan.
- Att eleverna gjort jobbet är en direkt följd av att kommunen inte målat om, trots att vi flera gånger bett om det, förklarar Tomas Söderberg.
Möss på fritidsgården
Vägg i vägg med skolan ligger Gränby fritidsgård.
- Här kan ni se råtthål vid golvet, den senaste veckan har vi fångat sju möss, berättar föreståndaren Björn Rojling som visar runt i lokalen.
- Och titta på fönstren, isoleringen sticker fram ur väggen vid fönsterkarmarna och persiennerna där är bara trasor.
Han berättar att trappan lagades efter tre månader av påstötningar till kommunen.
- Vi säger åt eleverna att vara rädda om lokalerna, sedan ser de att kommunen inte sköter sin del, framhåller Björn Rojling.
"Klarar felen i tid"
- Hittills i år har vi fått in 80 felanmälningar från Gränbyskolan. Vi fixar 90 procent av felen inom avtalad tid, uppger Bertil Mäkinen vid Uppsala Teknik och Service, som sorterar under Uppsala kommun.
Att åtgärder i en del fall dröjer kan enligt Bertil Mäkinen bero på att de inte bedöms som akuta eller att det är svårt att få tag på hantverkare.
- För det planerade underhållet saknas pengar men vi prioriterar tak och skalskydd.
Läs mer i UNT