– Uppsala har en otroligt tydlig image som studentstad, säger Mia Wahlström, doktorand i samhällsplanering på Kungliga Tekniska Högskolan och konsult på samhällsbyggnadsföretaget Tyréns, som genomfört undersökningen City Soul där boende i Uppsala, Örebro, Västerås och Eskilstuna deltog.
98 procent av de 495 uppsalabor som besvarade enkäten tyckte att Uppsala kan beskrivas som en universitetsstad, medan endast fem procent kryssade för alternativet industristad. Ändå finns det gott om industrier i Uppsala. Motsvarande siffror för Västerås är 30 respektive 69 procent, trots att där också finns ett universitet.
– Image är viktigare än man tror för hur invånarna upplever stadens själ, eller identitet. Det i sin tur är en viktig framgångsfaktor när man vill göra staden attraktiv, vid sidan av hållbar utveckling, samverkan och mångfald, menar Mia Wahlström.
Men vad utgör egentligen en stads själ? Mia Wahlström beskriver det som en mix av platsspecifika och kulturhistoriska faktorer samt hur det samtida livet i staden ser ut. Det kan handla om allt från ljud och dofter till vilka attraktioner som erbjuds. Gemensamt för boende i alla de fyra mälardalsstäderna är att de framhåller vatten som en viktig del av stadens själ.
– För uppsalabor betyder stråken runt Fyrisån mycket. Andra platser de gärna rekommenderar till besökare är Stadsträdgården, Gamla Uppsala och Domkyrkan.
Överlag visar undersökningen att Uppsala har nöjda invånare som känner att deras stad är kulturell, vacker och växande. Något många ser som mindre positivt är att mycket stannar upp på sommaren, när studenterna försvinner. I kategorin "nytänkande" får Uppsala låga poäng, men det gäller även de andra städerna i undersökningen.
– Poängen med att göra en sådan här enkät är att åskådliggöra vad som är viktigt för folk som bor i staden, och sedan utgå från det när man försöker göra den mer attraktiv. Sådana initiativ kommer annars vanligtvis uppifrån. Ofta handlar det om hyra in en reklambyrå som hittar på någon ny slogan, eller bygga arenor. Om vi utgår från invånarnas perspektiv kan vi se till att utnyttja det som redan finns bättre i stället för att lägga miljarder på stora schabrak, menar Mia Wahlström.