Uppsalas reggaekung årets upplänning

Med fler än var femte röst vann reggaefestivalsgeneral Yared Tekeste överlägset läsarnas omröstning om årets upplänning. Hans festival har på fem års tid blivit en av Sveriges fem största musikfestivaler. Därmed har han gjort Uppsala till Skandinaviens reggaemekka och satt staden på musikbranschens världskarta.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2006-12-31 00:00
På Uppsala turistbyrå har man noterat reggaeeffekten. Augusti är en av stadens bästa turismmånader och Yared Tekestes reggaefestival är en bidragande faktor.
Reggae är populärare än någonsin och publiken vid festivalen har genomgått en stor förändring sedan starten. Yared säger att han i dag blir förvånad över hur mainstream reggaen blivit.
- Nästan var tredje reklamfilm har en reggaelåt som bakgrund. Härom dagen insåg jag att Ikeas reklam har en reggaelåt! säger han häpet.
Han har gjort det som många drömmer om. Gjort sitt musikintresse, som människor vanligtvis skuffar undan till fritiden, till sitt arbete. Och han är duktig på det han gör. Han är Nordens största bokare av reggaeartister och en del av artisterna tackar hellre ja till en spelning vid Yareds festival än till en hel turné i Skandinavien.
- När jag bokade den tyska artisten Gentleman år 2003 undrade många vad jag höll på med. I dag är hans skiva den som går mest på tv och radio och när jag bokade honom i fjol igen välte han nästan Kap! Sveriges största festival, no names, har erbjudit honom en konsert, men han vill tillbaka hit i stället, säger han med ett stolt leende.


Betytt mycket
Reggaen har länge betytt mycket för honom. Som tonåring hade han redan hunnit vara aktiv i sitt modersland Eritreas befrielsekamp och suttit fängslad för det, mist sin pappa i strider och själv kämpat i samma krig, gömt sin mamma för att förhindra att hon ärkebuserades och i flykt lämnat sitt barndomsland bakom sig.
- Då lyssnade jag mycket på reggae och tidig soul och tog till mig budskapet om love, peace and understanding. Hur kan man vara annat än en pacifist efter det? Jag är en hakuna matata-person. Skulle jag bry mig om folks inskränkta syn skulle jag ha gett upp för länge sedan, säger han. Men man har ju hopp om mänskligheten.
En gång återvände han till Eritrea för att hjälpa sin mamma som fängslats. Mindre än en halvtimme efter att han korsat landets gräns slets han in i en okänd bil med mörka rutor.
- De sa till mig: "Vi vet varför du är här. Om vi ser dig någon annanstans än var du behöver vara för din mammas skull, då är du slut."
- Jag kan inte återvända. Min dotter som är 18 år har inte satt sin fot i Afrika, säger han med sorg i rösten.
Reggaen fyllde för honom samma funktion under tonåren som punken har gjort för andra.
- Dess budskap berör mig mer än intetsägande lalala. Som en smått rebellisk tonåring här i Uppsala var det reggaens världsbild som tilltalade mig mer än den plastiga diskons.

Baloueffekten
Vid Socialtjänsten talar man om Baloueffekten. Yared erbjöd sig för många år sedan att vara kontaktperson för ungdomar som har det svårt. Och när han jobbade ville många vara med Yared, eller Balou som de kallade honom.
- Min roll var att vara förebild. "Titta, han har gått igenom värre situationer än jag men behöver inte ta till sådana vägar", förklarar han.


Yaredeffekten
Att han i år utsetts till årets upplänning tyder på att upplänningarna också känner av Yaredeffekten. Entreprenören, eldsjälen och, enligt vissa, underdogen Yared Tekeste är van vid motvind och snålblåst. Efter allt prat om droger vid reggaefestivalen är läsarnas val inte helt okontroversiellt och för honom är det ett välkommet bevis på uppskattning.
- Med all den negativa rapportering som festivalen har fått de senaste åren känns det skönt att gemene man tycker annorlunda, säger han. Många, för mig okända, människor har kommit fram och sagt att de röstat på mig och bett mig att "kämpa på!".
Under sina 32 år i Uppsala har han jobbat hårt för det lokala kulturlivet och ungdomarna. Och han sliter fortfarande hårt. Festivalen, och de andra spelningar som han arrangerar, tar det mesta av hans vakna tid. Han jobbar ofta långt över normal arbetstid och kan inte alltid ta ut någon lön.
- Det är ett jädra jobb, man får magsår och hinner inte med vännerna. Men jag startade inte festivalen med vinststyfte. Jag minns den trista tillvaro jag hade som tonåring i denna stad. Det som fanns var nationer och styrdans, inget annat, säger han.
Trots att han får slita hårt glittrar ögonen av glädje och han säger att tänker kämpa vidare.
- Jag tror att det har börjat gå upp för kommunen vad festivalen betyder för Uppsala. Andra kommuner, som vet vad ett sådant evenemang skulle betyda för dem, drar i mig. Vår publik och artister är hängivna och skulle säkert följa med om vi flyttade. Men jag är en Uppsalabo och vill förbli det.

Fakta
Namn: Yared Tekeste.
Ålder: 49 år.
Aktuell: Som årets upplänning och reggaefestivalgeneral.
Familj: Fru Adiam och dotter Malayka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om