Fullmäktige drunknar i en flod av motioner

Maratonmöten på 13 timmar räcker inte. Kommunfullmäktige dignar under motioner som inte kommer att hinnas med under mandatperioden.

Eva Edwardsson (L), kommunfullmäktiges ordförande, öppnar för att i framtiden kunna begränsa debattiden i fullmäktige.

Eva Edwardsson (L), kommunfullmäktiges ordförande, öppnar för att i framtiden kunna begränsa debattiden i fullmäktige.

Foto: Sven-Olof Ahlgren/UNT arkiv

Uppsala2022-05-09 12:00

Den 25 mars 2019 lämnade Markus Lagerquist (M) en motion till kommunfullmäktige om att privatisera det kommunala allaktivitetshuset Allis. Fortfarande behandlas frågan av kommunstyrelsen och fullmäktige har inte kunnat ta ställning till förslaget.

– Det är oacceptabelt att beredningen ska ta så lång tid. Jag har ställt frågan flera gånger men bara mötts av ett besvärat hummande, säger Markus Lagerquist.

undefined
"Det är oacceptabelt att beredningen ska ta så lång tid", säger Markus Lagerquist (M) vars motion från mars 2019 fortfarande inte beslutats om.

Den samlade oppositionen kräver nu att kommunstyrelsen snabbar på hanteringen av inlämnade motioner till fullmäktige.

Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, säger att man gör allt för att hinna med.

– Vi har en pandemieffekt där det inte fanns tjänstepersoner som kunde jobba med handläggningen. Vi har nu fått upp farten och har betat av det mesta, säger han.

Men förslaget från Markus Lagerquist är inte den enda motionen som väntar på att avgöras. Just nu finns drygt 60 motioner som har behandlats av kommunstyrelsen, men ännu inte avgjorts i fullmäktige.

undefined
Eva Edwardsson (L), kommunfullmäktiges ordförande, öppnar för att i framtiden kunna begränsa debattiden i fullmäktige.

Eva Edwardsson (L), ordförande i kommunfullmäktige säger att det finns flera orsaker till att fullmäktige inte hinner med. Ett skäl är att flera sammanträden förkortats när de hållits digitalt under pandemin. Ett annat är att antalet motioner har ökat kraftigt jämfört med förra mandatperioden.

– Ett parti som lägger många motioner är FI. De sitter inte med i kommunstyrelsen och är därför inte med i det politiska samtalet. Motionerna blir deras enda möjlighet att påverka. Det här tyder på att man borde se till att alla partier som sitter i fullmäktige också har en plats i kommunstyrelsen, säger Eva Edwardsson.

FI är dock inte ensamma om att vara flitiga motionärer. Vänsterpartiet har också lagt många motioner liksom den politiska vilden Stefan Hanna.

undefined
Just nu finns drygt 60 motioner som har behandlats av kommunstyrelsen, men ännu inte avgjorts i fullmäktige.

Debattglada fullmäktigeledamöter gör det också svårare att hinna med. I dag finns ingen möjlighet att sätta streck i debatten på fullmäktiges möten. Enligt Eva Edwardsson beror det på ett rättsfall från 70-talet där ett kommunfullmäktige inte tillät någon debatt alls i ett ärende.

– Men det är inte säkert att det ska tolkas som att vi måste ha hur långa debatter som helst, säger Eva Edwardsson.

För att hinna med blir flera möten extralånga från klockan 9 på förmiddagen till klockan 22 på kvällen. Dessutom planeras ett extra sammanträde i augusti. Det kommer dock inte att räcka, enligt Eva Edwardsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!