Höja pizzapriset? Säga upp anställda? Jobba i mörker?
Huseyin Tas, delägare i Uppsalakedjan Ken´s pizza, sover dåligt om nätterna av oro för den ekonomiska kris som med kraft slagit till.
– Jag har varit i branschen i 20 år och har aldrig varit med om något liknande, säger han.
Ken´s pizza finns i Gottsunda, Boländerna, Nyby/Gränby och Stenhagen. Totalt har restaurangerna ett 30-tal anställda. Varje restaurang brukar ha en elräkning på cirka 15 000 kronor i månaden – men nu i augusti landade räkningen på 55 000 per restaurang.
– Och då har inte ens hösten och vintern kommit. Vi är i en bransch som är väldigt känslig för elpriserna, eftersom vi är beroende av tunga maskiner som fritöser, pizzaugnar och stora kylutrymmen.
Vi träffar Huseyin Tas i restaurangen i Gränby. Ambitionen att spara el märks: De runda lamporna över borden, "mysbelysningen", har man slutat tända. Inne i köket släcker personalen lamporna så fort det är möjligt: att vika pizzakartonger och liknande kan man ju göra i halvmörker. Och så har man stängt av den ena pizzaugnen.
– Det finns en risk att servicen tar lite längre tid, om många beställer. Men vi måste dra ner på det vi kan, säger Huseyin Tas.
Det är som bekant inte bara elen som blivit betydligt dyrare. Råvarupriserna har stigit kraftigt, och nu höjs även räntorna.
– Om man visste att det är tungt i ett par månader men sedan vänder det, då hade det varit okej. Men så ser det ju inte ut att bli. Och man kan inte gå back hur länge som helst.
Så vad ska ni göra?
– Vi har funderat på att höja priserna, men då är vi rädda att förlora kunder. Vi har redan märkt att folk håller mer i pengarna. Vi har också tänkt att vi kanske måste minska på personalen, men det handlar ju om folks levebröd plus att det inte får bli för tungt för de som jobbar.
Huseyin Tas har pratat med andra i branschen, och säger att oron är utbredd.
– Många kommer inte att klara av det här. Om inte staten går in med någon slags hjälp går många av oss under. Vi har nyligen investerat i två nya restauranger – den här i Gränby och den i Stenhagen – så det känns jättejobbigt.
Thomas Byström, regionchef för organisationen Företagarna i Uppsala län, bekräftar bilden av en bransch i annalkande kris.
– Det är jättetufft för just de här företagen. Det är en bransch som drabbades hårt också under pandemin, och därför ofta inte har någon buffert att falla tillbaka på, säger han.
– Förutom ökade el- och råvarupriser har vi också ökade drivmedelspriser som gör frakt betydligt dyrare. Lägger du sedan på en lågkonjunktur när folk väljer bort vartannat restaurangbesök, ja då förstår man att många riskerar att slås ut.
Bör staten hjälpa dem?
– Ja, till exempel genom att se till att inte bara hushåll utan även företag kompenseras för elpriserna. Sedan kan företag inte få stöd över lång tid, de ska överleva av sig själva, men nu befinner vi oss i en extraordinär situation.
Thomas Byström understryker hur viktig restaurangbranschen är för hela samhället. Inte bara för att de skatteintäkter de betalar in. Utan också för deras roll i integrationen.
– Många med utländsk bakgrund driver de här företagen och många unga får sina första jobb där. Dessa företag är samhällsbyggare.