Läsarnas val
Skolan är en fråga som UNT:s läsare pekat ut som en av de viktigaste inför kommunvalet, enligt den enkät som besvarades av drygt 450 läsare.
Att förbättra skolan lyfts ofta som en central faktor för minskad kriminalitet och för att ge alla människor en chans oavsett förutsättningar.
Vi ställde frågan till politikerna: Hur vill ni förbättra skolan och skolresultaten i Uppsala kommun? Här är deras svar.
Tobias Smedberg (V):
"Vi behöver mer vuxna i skolan, både lärare och övrig personal som exempelvis fritidspedagoger. Vi har också föreslagit ett tvålärarsystem, för att det ska bli lättare att hjälpa elever med särskilda behov. Sedan vill vi satsa mer på elevhälsan: många har det svårt med psykisk ohälsa och stress och behöver mer stöd för att fixa skolgången. Och sedan måste vi bli av med de privata företagen som skor sig på skattebetalarnas bekostnad. Varje krona ska gå fram till skolan och inte till privata aktieägare."
Jonas Segersam (KD):
"Det viktigaste är att vi har kunskapsfokus. Att det är ordning och reda, med god lärmiljö. Inte ha som mål att alla ska ha samma nivå, utan att de som är bra kan bli bättre och de som behöver stöd får det. För det andra behöver vi använda lärarna som den viktigaste resursen i skolan och ta vara på deras kompetens. Det är så mycket annat som görs i skolan i dag. För det tredje behöver skolan jobba mer med föräldrarna för att barnet ska få rätt stöd. Familjen är grundläggande, därför är det väldigt viktigt att få med föräldrarna och kunna erbjuda föräldrautbildning vid behov."
Ehsan Nasari (C):
"Vi behöver se till så att alla elever får det stöd som varje elev behöver för att klara skolan. Satsa mer på särskilt stöd och höj elevpengen. Vi måste också stärka tryggheten i skolan, med noll tolerans mot mobbing och mer vuxennärvaro, tryggare skolgårdar och vid behov ytterligare säkerhetspersonal. Vi vill också att man satsar på lärarna, med högre löner och bättre arbetsmiljö och tydliga karriärvägar. Inför särskilda karriärtjänster för de lärare som jobbar i skolor med lägre elevresultat."
Jennie Claesson (L):
"Skolan är vår absolut viktigaste fråga. Det vi vill göra kommande mandatperiod är att öka antalet anställda i förskolan så att insatser kan sättas in tidigare. Vi vill satsa extra på förskoleklass upp till årskurs tre, höja skolpengen och se över ersättningen till resursenheterna, där barn med särskilda behov kan gå i anpassade klasser. Vi går till val på att satsa 146 extra miljoner i nästa års budget på förskolan och lågstadiet."
Leia Nordin (Fi):
"Vi behöver ha en högre lärartäthet, det är det viktigaste. För stora klasser leder till dåliga arbetsvillkor för läraren, som gör att de säger upp sig. Vi måste stärka elevhälsan så att lärarna kan fokusera på sitt arbete, medan en kurator pratar med elever som mår dåligt. För att kunna genomföra detta måste skolan få kosta, så vi vill stoppa effektiviseringskraven på skolan."
Kent Kumpula (SD):
"Vi måste ställa tydliga krav och språktest på det svenska språket vid anställning till våra skolor, vi kan inte ha lärare och skolpersonal som har så bristfällig svenska att eleverna inte förstår vad läraren säger. Vi vill införa pliktskolor, dit stökiga elever som vägrar följa ordningsregler och som misshandlar och mobbar andra elever flyttas. Dessa pliktskolor ska ha högre lärartäthet och särskilt utbildad personal där eleverna i mindre elevgrupper kan få den hjälp och det stöd de behöver. Det ska dessutom alltid vara mobbaren som får flytta på sig och byta skola, aldrig den som blir utsatt."
Therez Almerfors (M):
"Vi behöver karriärtjänster för lärare så att det blir attraktivt att stanna kvar i yrket och ett tydligare kunskapsfokus så att alla elever har möjlighet att nå sin fulla potential. Vi vill ha centralt rättade nationella prov för ökad likvärdighet och så att lärarna får mer tid i klassrummet. Som kommun kan vi införa en enhet centralt i kommunen som rättar nationella prov. Vi ska uppmuntra våra kommunala skolor att införa betyg från årskurs fyra. Ordning och reda i klassrummen är väldigt viktigt och alla elever i behov av stöd ska få det."
Erik Pelling (S):
"Vi måste stoppa vinstjakten: pengarna ska stanna i skolan. Det behövs också högre lärartäthet, med fler behöriga lärare och andra vuxna i skolorna. Då kan vi inte sänka skatterna. Och vi måste börja tidigt, redan i förskolan. Vi går fram med språkkrav i förskolan och vill att fler barn går i förskolan. Det gäller inte minst i våra utsatta stadsdelar där färre barn går i förskolan och där det behövs mer förskolepersonal som kan svenska. Vi behöver förstärka rekryteringen till de förskolor som har sådana utmaningar samt kompetensutveckla de som redan är anställda."
Linda Eskilsson (MP):
"Vi behöver höja grundbeloppen i skolan och anställa fler lärare, fritidspedagoger och psykologer. Vi står bakom förslaget att förbjuda vinstutdelning inom skolan – allt ska gå tillbaka till skolan. Sedan vill vi också satsa mer på förskolan eftersom vi ser att tidiga insatser är det mest effektiva. Vi behöver mer utbildad personal, och då måste vi vara en bra arbetsgivare med bra arbetsmiljö. Att barn och unga har tillgång till meningsfull fritid är också en jätteviktig skyddsfaktor för skolresultaten. Vi vill jobba för bra gratis fritidsverksamhet i direkt anslutning till skoltid."