Läsarnas val
Klimatet är en av de frågor som UNT:s läsare pekar ut som de viktigaste i valet, enligt den läsarenkät som besvarats av drygt 450 läsare.
Till år 2030 ska Uppsala kommun vara klimatneutralt, något som kräver att man mäter utsläpp, vidtar åtgärder för att minska utsläppen och därefter klimatkompenserar för alla de ton koldioxidutsläpp som kommunen orsakar.
UNT ställde frågan till Uppsalas politiker: Hur ska ni se till att Uppsala uppfyller målet att vara klimatneutralt 2030? Nämn de viktigaste åtgärderna.
Tobias Smedberg (V):
"Allra viktigast är en kraftig resurstillstärkning: det behövs mer pengar. Många pratar, men få är beredda att initiera omställningen. Det handlar om att man på alla områden ska kunna prioritera klimatet högre genom att stat och kommun skjuter till mer pengar. Hållbara transporter och hållbart byggande kostar. Några konkreta saker vi vill se är solceller på alla kommunens tak där det är möjligt, billigare kollektivtrafik, bygga mer i trä och att få fram fler laddstolpar i hela kommunen."
Jonas Segersam (KD):
"Det viktigaste är att fortsätta jobba gemensamt mot målet, så som görs i Uppsala klimatprotokoll där kommunen samarbetar med organisationer, näringslivet och civilsamhället för att vidta konkreta positiva åtgärder. Sedan föredrar vi morot framför piska och tycker vi att vi ska bygga ut kollektivtrafiken, med täta turer, okej taxor och fler pendlarparkeringar. Kommunen måste också bli bättre på att använda hållbar energi, så som solceller på tak och fler laddstolpar. Vi i KD har föreslagit att kommunen ska utreda möjligheten att investera i ett eget minikärnkraftverk för få energi producerad i Uppsala."
Ehsan Nasari (C):
"För det första vill vi utöka och stärka samverkan med näringslivet inom ramen för den så kallade Uppsala klimatprotokoll för att öka takten i klimatomställningen. För det andra måste hela transportsektorn bidra till klimatomställningen och då behöver vi snabba på omställningen till elfordon. Det kräver en kraftig utbyggnad av laddstolpar och omställning av kommunens egna verksamheter till fossilfria transporter. För det tredje kommer den ökade elektrifieringen av samhället att ställa krav på energiförsörjningen. Vi vill kraftig öka takten på installation av solceller och produktion av lokal, grön el."
Linda Eskilsson (MP):
"Det viktigaste är att bli av med fossila bränslen i trafiken, därför behöver vi i all stadsbyggnation se till att det är tryggt och säkert att gå cykla. Kollektivtrafiken måste funka bättre och därför är spårväg viktig för att kunna transportera många människor. För det andra vill vi att kommunen inrättar en utsläppsbudget, där alla utsläpp räknas in: utlandsresor med flyg, konsumtion, allt. Man kan jämföra det med en budget: vi ska ha samma koll på våra utsläpp som på våra utlägg. För det tredje behöver Uppsala arbeta ännu mer med energieffektivisering i våra egna fastigheter. Nya byggnader ska inte förbruka energi, utan vara nollhus. I befintliga hus ska vi se till att ventilation inte går när det inte behövs, att vi har rätt sorts lampor och så vidare."
Leia Nordin (Fi):
"Vi vill att kommunens koldioxidbudget ska vara lika detaljerad och bindande som den ekonomiska budgeten. Vi vill se en vegonorm i skolan, där vegetarisk mat är norm och animalier är specialkost – både för att minska de direkta utsläppen från skolmaten och för att framtida generationer ska vara vana vid att inte äta animalier i varje måltid. Sedan vill vi att cykeln ska vara norm i staden, inte bilen. Vi vill satsa mer på cykelvägarna och ha ett bilfritt centrum."
Therez Almerfors (M):
"Vi ska följa de uppsatta mål vi har, inte skapa massa nya mål längs vägen. Lokalt ska vi förbättra luftkvaliteten. Fordon som står i kö släpper ut mer än fordon som kommer fram, så vi måste säkerställa en ringled så att den som inte ska in till staden kan ta sig runt den. Då måste vi ta bort förbud mot genomfartstrafik och annat som hindrar framkomligheten. Vi behöver också fler träd i stadsmiljön som rensar luften. När vi bygger ut ska vi säkerställa vattenkvaliteten. Och så ska det vara lätt att göra rätt – möjliggör för solpaneler, solceller, laddstationer."
Kent Kumpula (SD):
"Vi vill underlätta för elektrifieringen genom bättre laddmöjligheter för fordon, men också genom att tillåta 100 procent eldrivna bilar att köra på gator som i dag är avstängda för biltrafik. Genom att upphandla närproducerad mat så mycket som möjligt kan vi minska behovet av transporter. Men vi ser klimatet som en global fråga, vi har inte ett mikro-klimat som gäller över Uppsala eller Sverige. Man skulle få mycket mer för pengarna om man i stället för att satsa resurser på att ytterligare trimma in Uppsala till att bli ytterligare lite mer miljövänligt, skulle satsa samma pengar på klimatförbättringar i ett låglöneland med betydligt smutsigare fabriker."
Jennie Claesson (L):
"I dag beaktar vi barnperspektivet i allt vi beslutar. Ett förslag från oss är att vi också beaktar klimatkonsekvenserna. När vi bygger nytt vill vi öka mängden grönytor. Det handlar om den biologiska mångfalden och om att bevara eller plantera träd. Men som kommun klarar vi inte målen själva. Vi behöver draghjälp av våra kunder, de som vi upphandlar material och tjänster av. Här tror jag att vi kan spetsa våra upphandlingar och våga ställa krav. Vi måste också förbättra strukturen för laddstolpar och utveckla fler cykelvägar."
Erik Pelling (S):
"För det första genom att elektrifiera Uppsala: fyrspår till och från Uppsala, modern spårväg genom Uppsala och en satsning på elbussar och elbilar. För det andra genom att bygga hållbart: trä och andra klimatsmarta material måste bli norm, vi har redan nu startat bygget av en del av Rosendal, som inte bara ska bli klimatneutral utan klimatpositiv – alltså minska mängden koldioxid. Vi ska ställa kravet på byggherrar att de måste maxa alla lösningar. Men det allra viktigaste för klimatet är att bestämma sig, för utan det mind-setet går det inte, och vi kommer att behöva upptäcka lösningar samtidigt som vi springer."