– Det är en uppsjö av män som mejlat, och många vill engagera sig, säger Uppsalastudenten Simon Fagerlund, som är kontaktperson för föreningen MÄN-Uppsala.
Me too-kampanjen har gett honom fullt upp. Till vardags läser han till lärare i engelska och historia, och jobbar. Samtidigt har föreningen MÄN kommit i fokus på ett sätt han aldrig kunnat drömma om.
– Mitt intryck är att många av männen som hört av sig efter metoo har börjat reflektera över sina egna erfarenheter. Jag har fått flera långa berättelser. De har gjort ett slags självrannsakan och velat ta sina tankar och ord till handling. Många frågar också vad de kan göra själva, säger Simon Fagerlund.
Från att ha varit 27 medlemmar har de nu blivit 69 stycken, tillräckligt många för att komma igång med olika aktiviteter. På riksplanet är tendensen densamma, föreningen MÄN har fördubblat sitt medlemstal sedan metoo och har nu runt 1 400 medlemmar.
Vad tycker du att män kan göra?
– En bra start är att ställa sig frågan: På vilket sätt är jag en del av problemet? Allt för att bli medveten om sin roll. En annan sak är att lyssna när kvinnor berättar om sina erfarenheter, inte avbryta eller kommentera utan bara lyssna och inte tro att jag som man har tolkningsföreträde, säger Simon Fagerlund, och fortsätter med flera förslag:
– Säg nej till sexistiska skämt och bli inte en del i den jargongen. Alla män har ett ansvar att inte reproducera negativa manlighetsnormer.
Simon Fagerlund har också arrangerat "killmiddag" för att skapa ett forum för män att prata om ämnen som de inte brukar tala om.
– Middagen blev över all förväntan. Den fick en helt annan stämning än en vanlig killkväll, mycket mer öppen och ärlig. Alla ville att vi ska köra en gång till, säger Simon Fagerlund.
Killmiddag bygger på ett koncept som utvecklats av föreningen Make Equals grundare, Ida Östensson. Tanken är att killar ska kunna träffas i en trygg miljö för att kunna umgås och prata om hur det är att vara man. Utgångspunkten är olika teman typ vänskap, sex, våld eller porr. Förutom ett tema så finns färdiga frågor som till exempel: När grät du sist? eller Hur har relationen till din pappa varit? Det ska kännas okej att visa känslor på en killmiddag. Initiativet var en reaktion på frustrationen som väcktes i och med sommarens många sexuella övergrepp på festivaler.
– Jämställdhet har kvinnor jobbat med länge. Nu inser fler män att det är viktigt för dem också, säger Simon Fagerlund.
Han tycker att metoo-kampanjen hittills varit fantastiskt men också jobbig, speciellt smärtsamt har det varit för honom att höra familjemedlemmar och nära vänner berätta om sina erfarenheter.
– Tack vare metoo kan vi diskutera frågorna i ett helt annat ljus. Nu går det inte att blunda för att sexuella övergrepp begås av allt från kulturgiganter, högt uppsatta politiker, programledare till helt vanliga killar. Den gemensamma nämnaren är att de begås av alla sorters män och att det inte har att göra med varifrån någon härstammar, säger Simon Fagerlund.
Själv valde han att engagera sig i föreningen MÄN för ett år sedan. Som snart färdigutbildad lärare märkte han sexistisk jargong på skolor och bestämde sig för att skaffa spetskompetens för att jobba förebyggande med frågor om sexuella trakasserier och mot machokulturen. Allt för att hans elever ska få känna sig inkluderade och trygga.