Hittills i år har gränsvärdet för partiklar överskridits 34 dagar på Kungsgatan. Den tillåtna gränsen är 35 dagar på ett helt år. Antalet dagar med för höga halter kvävedioxider är redan nio, vilket är två dagar mer än tillåtet på ett år.
Uppenbarligen är det svårt att hålla sig på rätt sida om gränsnivån för partiklar och kvävedioxider i stadskärnan – trots dubbdäcksförbud, hastighetsbegränsningar, miljözon för tung trafik, bättre metoder för städning av gator och förbättringar av busstrafiken.
– Vi följer åtgärdsprogrammet, men det räcker inte i år, helt enkelt på grund av väderförhållandena, säger Hannes Vidmark, avdelningschef på miljökontoret.
Kalla och vindstilla dagar blir värdena högre. Bilarna förbränner mer och avgaserna stannar kvar. Torrt väder förvärrar då det dammar mer från gatorna.
– Hur väl vi än sköter renhållningen får vi aldrig bort de fina partiklarna som virvlar runt, säger Hannes Vidmark.
Han tror att det går att göra mera.
– Vi kom långt förra året med dubbdäcksförbudet på Kungsgatan, men i år har vi inte haft snö på gatorna som hjälpt till att binda partiklar. Det kan hända att det inte går att klara gränserna under dessa förhållanden.
Men det är inte första gången dygnsgränserna överskrids. När det gäller kvävedioxid har så skett 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2010 och 2011. Gränsen för antal tillåtna dygn med för höga mängder partiklar har sprängts varje år sedan 2003, med undantag för 2010 och 2012.
– Uppsala har klarat medelvärdena det senaste fåtal åren, det vi åker dit på är antal dygn med för höga värden, säger kommunens miljöstrateg Jenny Oltner och fortsätter:
– Det är tydligt att vi behöver jobba intensivt med detta. Problemet är bland annat att trafiken är så koncentrerad på Kungsgatan.
Nivåerna varierar år från år, men i ett längre perspektiv är halterna långsamt på väg ner på Kungsgatan i Uppsala, påpekar Per Andersson på Naturvårdsverket. Svårast att få ner är kvävedioxidhalterna, mycket beroende på dieselbilarna, enligt honom.
– Det är en olycklig trend att fler och fler nya personbilar är dieseldrivna. De släpper ut mer kvävedioxid än bensinbilar. I dag är närmare 70 procent av nybilsförsäljningen diesel, säger han.
Sverige har blivit stämt av EU för att gränsvärdena överskridits i flera städer. Per Andersson tycker att EU-kraven är rimliga. Han tycker till och med att man inte ska nöja sig med att klara gränsvärdena.
– De här luftföroreningarna har hälsoeffekter. Bara för att man klarar normen betyder inte det att det är ofarligt.
I måndags hölls ett seminarium om problemen med luftkvaliteten i flera svenska städer.
Där framhöll miljöminister Lena Ek (C) Uppsala som ett gott exempel, bland annat för samdistributionen av transporter till skolor och förskolor och för vägrenhållningen.
Samtidigt varnade hon för att det kan bli dyrt om inte luften blir bättre. EU hotar med mångmiljonbelopp i böter.
– Lena Ek indikerade att staten inte kommer att ta hela kostnaden, berättar miljöstrateg Jenny Oltner.
Men fokus låg inte på böterna utan på de negativa hälsoeffekterna av förorenad luft och kostnaderna de får den enskilda människan som drabbas, landstingen och samhället i stort.