Från början var Alla helgons dag en högtid för att uppmärksamma alla helgon, kända som okända, som inte har ett eget datum i kalendern. I dag är det ett tillfälle att minnas närstående som gått bort. Många tänder ljus på sina nära och käras gravplatser.
– Trots att det är så mycket folk i rörelse är det ändå tyst. Folk talar med lågmälda röster och det är en form av lugn och andakt i luften, beskriver Tord Engström, chef för myndighetsärenden vid Uppsala kyrkogårdar.
Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder, ändå fylls kyrkogårdarna av tusentals ljus varje år.
– Jag tror att vi vill och behöver minnas våra släktingar och vänner som dött. Till exempel jag som inte har någon anhörig i Uppsala kan ändå samlas tillsammans med andra för att känna stämningen och respekt för de som gått bort.
Den senaste femton åren har de som flyttat till ett nytt län ökat med nästan 30 procent. Det innebär ofta att man flyttar längre ifrån sina anhörigas gravar, enligt begravningsbyrån Fonus. Många som inte kan ta sig till kyrkogårdarna på grund av till exempel ålder eller sjukdom kan också känna dåligt samvete.
– Jag tycker inte att man ska ha dåligt samvete över det. Minnet av någon som dött har man ju inom sig. Kan jag inte ta mig till kyrkogården kan jag minnas den jag känner som dött när som helst och var som helst. Detta är egentligen bara en ytterligare påminnelse för att minnas de bortgångna, säger Tord Engström.
För de som inte har möjlighet att ta sig till sin bortgångnes gravplats finns andra alternativ.
– Många väljer att gå till en minneslund i den ort man bor för att tända ett ljus eller lägga ner blommor. Det är en gemenskap att känna att man inte är ensam om att sakna någon.
Under Alla helgons dag har Svenska kyrkan planerat in bland annat en musikandakt, prästsamtal och en visning av krematoriet på Berthåga kyrkogård.
– Att kremeras är det vanligaste begravningssättet, men man kanske inte kommer in i ett krematorium så ofta. Vi vill visa hur det ser ut och fungerar.
Även extra personal har satts in under dagen.
– I och med att det är så många som kommer så har vi personal ute som kan hjälpa folk tillrätta för att till exempel hitta fram till gravplatsen. De ska också se till att det inte blir för mycket ljus på samma ställe så att det blir risk att det kan ta eld, säger Tord Engström.