Uppsalas kubtävling lockade rekordmånga

Klick, klick, klick. Ljudet när över 200 personer samtidigt vrider Rubiks kub rätt, var en av många upplevelser under helgen då Sveriges största kubtävling arrangerades i Uppsala.

Daniel Janzon, 23, på Cuboss open 2024 som hölls på Life Arena i Uppsala. På bilden löser Daniel Janzon en traditionell 3x3x3-kub.

Daniel Janzon, 23, på Cuboss open 2024 som hölls på Life Arena i Uppsala. På bilden löser Daniel Janzon en traditionell 3x3x3-kub.

Foto: Maria Lindblom

Uppsala2024-04-07 19:43

För andra året i rad samlades den svenska kub-eliten och förstagångstävlare i Life Arena i Uppsala. Sporten – som kallas speedcubing – går ut på att lösa Rubiks kub och liknande pussel på så kort tid som möjligt. Men här fanns många andra grenar också som exempelvis stafett då alla tävlande delades in i lag och sprang fram och tillbaka till bord för att lösa kuber.

En av dem som löser originalkuben på bara några få sekunder är Daniel Janzon, 23, som bor utanför Märsta.

– En dag såg jag en olöst gammal kub som jag fått i present, men som stod orörd i min bokhylla. Jag tog reda på hur man löste den och sedan var jag fast. Det roliga är att försöka bli snabbare och snabbare, säger Daniel Janzon som denna dag fick ett snitt på 9,14 sekunder när han löste originalkuben.

Med denna tid hamnade han på en sjundeplats bland 206 tävlande i samma gren.

Varför åkte du hit i dag?

– Bland annat för det sociala. Man tränar och umgås mellan tävlingarna. Vi pratar exempelvis om personbästa, och om man hade samma blandning så kan man fråga på vilket sätt andra löste kuben. Det finns alltid flera olika sätt att lösa samma blandning på, säger Daniel Janzon.

undefined
Rubiks kub 7 gånger 7 gånger 7 är den svåraste kuben att lösa.

Tävlingarna började med att alla deltagare fick anmäla sig hos World cube associations (WCA) domare som var på plats under helgen. 

– De har koll på att alla regler följs och ser till att alla blandningar är rättvisa, förklarar Uppsalabon Anton Strindell, 30, från Cuboss som arrangerar tävlingsfestivalen ihop med Svekub.

undefined
Daniel Wallin, huvuddomare och WCA-delegat plus Anton Strindell och Viktor Strindell. Förra året deltog 173 personer i Cuboss open. I år var det 213 personer som tävlade och en ganska stor publik som satt på läktaren. "Vi försöker göra vår tävling mer som en festival med lite roliga aktiviteter och inte bara tävlingsmoment", säger Viktor Strindell.

Deltagarna fick lämna in sina (favorit)kuber till ett bord där kuberna blandades för hand. Sedan lades kuberna i varsin övertäckt kartong. När tävlingen började avtäcktes kuberna och deltagarna fick 15 sekunder på sig att titta på kuben innan de tryckte händerna mot en tidtagarbräda. Så fort de släppt brädan startade tidtagningen.

– Ofta gör man fem lösningar per gren, sedan räknas den sämsta och den bästa tiden bort. Det görs för att man kan ha väldig tur eller otur vissa gånger. Sedan räknas ett genomsnitt ut på resterande lösningar, berättar Anton Strindell.

undefined
Ett klickande och rasslande hördes och stämningen var på topp då publiken och alla deltagarna i en lättsam gren löste rubiks kub samtidigt. Tidsintervallet blev kortare och kortare för varje runda. Till sist vara bara 13 deltagare var kvar.

Både deltagare och arrangörer verkade mycket nöjda med helgen.

– De har varit tävlingsrekord med 213 tävlande, så det här är den största tävlingen som någonsin har arrangerats i Sverige, säger Daniel Wallin, helgens huvuddomare från WCA samt regerande Europamästare i att lösa originalkuben med ögonbindel.

Uppsalabon Viktor Strindell, en av arrangörerna, har fullt upp, men är strålande glad.

– Ja, allt har flutit på bra och vi har haft superkul. Vi kommer fortsätta med det här arrangemanget och hoppas kunna slå årets deltagarrekord nästa år, säger Viktor Strindell, 28, innan han blir avbruten av en pojke som vill ta en selfie med honom.

undefined
Uppsalabon Viktor Strindell började tävla och tyckte det var så roligt att han startade företaget Cuboss. I dag har han 17000 följare på Youtube. "Det är jätteroligt att många barn uppskattar det vi gör", säger Viktor Strindell som fick skriva många autografer under helgen. På bilden tar Casper Jonsson, 10, en selfie ihop med Viktor.
undefined
Simon Gällstedt, 12, provade på att sortera kuber efter vikt med mera i festivalens Fun zone.
undefined
Det finns många olika typer av sådana här pussel. Även pyramider som kallas Pyraminx.

I festivalens så kallade Fun zone står Simon Gällstedt, 12, som provar en av de stationer där arrangörerna ordnat lite annorlunda tävlingar och lekar, prova på-pussel samt en designtävling till nästa års tävlingslogga. Alla deltagare har fått tre biljetter var att använda vid stationerna där priserna består av stora godisförpackningar.

Varför är du här?

– Jag tycker det är roligt att se och få prova på speciella grenar. Det är roligt att tävla på tid, att utmana sig själv att lösa kuberna snabbt, säger Simon Gällstedt som började med kuber förra året.

Norrman slog Europarekord

Rubiks kub uppfanns 1974 av den ungerske arkitekten och professorn Ernö Rubik. 

Under Cuboss Open 2024 i Uppsala slogs ett europeiskt rekord i grenen Rubik clock. Niklas Aesen Eliasson, satte det på 2,63 sekunder. I samma gren korades en svensk mästare: Samuel Eklund-Hanna på 3,24 sekunder.

Några av deltagarna från Uppsala län som tävlade i den största grenen kub 3x3x3 var Sebastian Alanen, Alve Carlqvist, Viktor Strindell, Emerson Hoshi och Lukas Östman.

Vinnare i den största grenen blev Daniel Wallin med ett genomsnitt på 7,59 sekunder efter samtliga rundor (det svenska rekordet är 4,81)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!