Seminariet fyller 100 år i år. Den pampiga byggnaden ligger på Seminariegatan 1 i Luthagen och invigdes den 29 mars 1917. Den kostade 635 000 kronor att uppföra och här utbildades lärare ända fram till 2010, då Uppsala musikklasser flyttade in.
– För oss är huset och parken en fantastisk miljö som ger inspiration. Ett stort plus är vår stora aula och musiksalar som passar vår undervisning, säger Anders Danell, Uppsala musikklassers rektor, när han visar runt inför lördagens öppet hus.
I personalrummet hänger svartvita bilder på byggnaden när den var ny. Och på ett bord ligger travar med gamla foton från tiden då Folkskoleseminariet utbildade enbart manliga folkskollärare.
Ewa Freyman Joas, lärare på friskolan, tar upp en av bilderna och synar den noga. Räta rader av manliga elever har ställt upp sig i gymnastiksalen och ser ut att stå i givakt.
– Själv minns jag mina gymnastiklektioner på 60-talet med blandade känslor. Jag fick gå med bok på huvudet, för att få en bra hållning. Och så fick jag lära mig att sitta fint, med knäna ihop, lätt lutade åt sidan, berättar Eva Freyman Joas.
Uppsala musikklasser består av 520 elever och 50 anställda. Friskolan använder tre våningsplan och källare, resten av byggnaden delas med Folktandvården och en förskola.
Många tycker att fasaden med sitt brunröda tegel liknar Hogwarts skola för häxkonster och trolldom – den litterära plats som förekommer i J.K.Rowlings barnböcker om Harry Potter.
Också interiören andas en annan tid. Här finns stora och små spröjsade fönster, breda trappor i marmor och i några skåp förvaras uppstoppade fåglar som blivit kvar från den gamla folkskollärarutbildningen. Romerska valv och gipsstatyer syns lite överallt.
Men Seminariet är mycket mer än så. I parken intill finns en äppellund, den gamla rektorsbostaden och vaktmästarbostaden. Här kommer Seminarieparkens vänner visa runt på lördag.
På programmet står också skolmatens historia, en föreläsning med matkulturforskaren Richard Tellström, känd från sommar i P1 och Historieätarna. Det blir körsång och orkestermusik av skolans elever, fotoutställning och föreläsning om folkskolans historia med professor Ulf P Lundgren, Skolverkets förre generaldirektör.
Anders Danell gick själv sin lärarutbildning här på 1990-talet och tycks ha en rektorsgen. Hans farfars farbror Gideon Danell var Seminariets första rektor för 100 år sedan.
– Ja, man kan säga att cirkeln är sluten, säger Anders Danell och berättar att hans släkting var något av en pionjär när det gäller undervisningsmetoder.
– Han ville att lärare skulle skapa en god relation med eleverna. Och det är exakt så vi jobbar nu, 100 år senare, när Seminariet fortfarande är en skola.