Vinden har blåst kallt över Uppsala den senaste tiden. För granarna som sedan tidigare är angripna av granbarkborre har den blivit dödsstöten – den senaste veckan har kommunens parkarbetare fått fara runt över hela Uppsala och plocka bort granar som knäckts och fallit ner över stigar och vägar.
– Det har fallit enormt mycket. Så det är en del jobb, säger Jan Folkesson som är arbetsledare på kommunens skog och natur-avdelning.
Bara under morgonen har det kommit in fem felanmälningar från privatpersoner om träd som behöver flyttas på. Och ungefär så har det sett ut den senaste veckan. Vissa är enkla att flytta på, medan vissa kräver maskiner och rejäla säkerhetsåtgärder.
Det har varit problem med granbarkborreangrepp i kommunens skogar i flera år, och kommunen jobbar kontinuerligt med att ta ner de farligaste träden längs stigarna och lederna. Den senaste veckan har det varit mycket arbete både med att fälla de mest akuta träden och med att plocka ner de torra granarna som knäckts och lagt sig över stigar och cykelvägar.
På grund av den regniga sommaren som blött upp marken faller dessutom även friska träd just nu, med rejäla rotsystem. Men de döda granarna som är angripna av barkborren är speciella.
– Det är ju en fara naturligtvis med dessa granbarkborreangripna granar, de är lite opålitliga och rasar inte som andra träd, med roten. De kan knäckas varsomhelst, säger Jan Folkesson.
Just idag har hans arbetslag fått åka ut till en skogsdunge vid Ärentunaskolan i Storvreta. Där finns flera angripna granar, men det är fyra stycken som bedömts vara så pass riskfyllda att de tas ner. Ljudet av motorsågen fyller skogen länge när bladet ska igenom den tjocka stammen. Med ett brak faller sedan granen ner och höstlöven på marken flyger åt alla håll.
– Det är säkert fler som är angripna, men vi hinner inte ta ner alla. Som det är nu tar vi de torra, de som är riskträd, säger Jan Folkesson.
När den döda granen – helt tom på barr på grund av barkborren – väl ligger på marken är arbetet långt ifrån färdigt. Nu ska de täta grenarna tas av, sedan ska stammen sågas i biten och därefter lassas och föras ut ur skogsdungen. Troligen kommer det bli flis av träet, berättar Jan Folkesson.
– Det går inte att göra något annat av det på grund av angreppen, säger han.
Att de tunga granarna faller ner av sig själva över cykelvägar och stigar är en skrämmande tanke. På sin hemsida uppmanar kommunen till försiktighet när man besöker deras skogar, genom att ha extra koll på döda träd – särskilt vid blåsigt väder. Men Jan Folkesson menar att det inte finns någon ovanligt stor fara för allmänheten just nu.
– Det är ju naturligtvis alltid en risk att vara i skogen och man ska inte vara i en skog när det stormar och blåser. Men när det är vindstilla är det ingen fara, säger han.
Han säger att kommunen gör en bedömning av vilka träd som är mest akuta att ta ner, och ibland händer det att träd faller som inte bedömts vara akuta.
– Om man tar till exempel Stadsskogen där det är mycket gång och cykelvägar så gör vi det vi kan med de resurser vi har för att minimera antalet farliga träd, säger Jan Folkesson.