Uppsalas fotgängare lever farligt

Takskottarna har bråda dagar och gör vad de kan för att få undan is och snö från Uppsalas hus. Men förbipasserande på trottoarerna nedanför trotsar vakter och varningsskyltar och riskerar att skadas.

Istappar riskerar att falla ner och skada människor och egendom

Istappar riskerar att falla ner och skada människor och egendom

Foto: Emelie Högberg

Uppsala2019-02-08 10:02

Förebyggande åtgärder som snörasskydd och värmeslingor i takrännorna hjälper föga vid stora mängder nederbörd. Risken är att snö och istappar faller ner på gångtrafikanterna.

­– Det stora problemet är att vår personal och avspärrningarna inte respekteras. Folk ignorerar dem och skyltarna. Det kan gå väldigt illa om någon träffas av den snö och framförallt is som skottas ner från taken, säger Kjell Larsson, vd på Andreassons plåt.

Fastighetsägaren är skyldig enligt lag att se till att varken människor eller offentlig egendom skadas av nerfallen snö och is.

– Det ska tas bort skyndsamt, men någon tidsgräns finns inte reglerad i lag. Men skulle någon eller något skadas kan rättsliga åtgärder vidtas, och då står fastighetsägaren ytterst ansvarig. För bostadsrättsföreningar är det ordföranden, säger Ulrika Blomqvist, vd på Bostadsrätterna, den rikstäckande organisationen för Sveriges bostadsrättsföreningar.

Lisa Thörn, vd på Uppsala City Samverkan tycker att fastighetsägarna tar sitt ansvar.

– Vi har inga stora problem med snön nere på stan, de får undan den så fort det går. Men det är såklart viktigt att man är vaksam på var man går någonstans, säger hon.

Om man ser istappar som saknar varningskyltar och bör tas bort kan man ringa Istappstelefonen på 020-47 82 77. Det berörda fastighetsbolaget får då informationen och platsen märks ut på Istappstelefonens hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om