Varje år utfärdas omkring 40–50 VMA i Sverige för att varna allmänheten vid exempelvis bränder, gasutsläpp eller andra händelser som kan vara farliga.
Uppsala har inte haft många VMA de senaste åren – tvärtom faktiskt. Innan måndagens VMA, då det bildades farlig rök vid en brand i Boländerna, får man gå tillbaka ända till 2003. Detta enligt såväl UNT:s arkiv som Sveriges radios statistik.
– Ja, det är lite överraskande. Uppsala är ju en stor kommun med många verksamheter, men har ändå få VMA i jämförelse med andra regioner.
Det konstaterar Mårten Randberg, chef för trafikredaktionen och sändningsledningen på Sveriges radio som tar emot begäran om och sänder VMA-meddelanden. Vad det ringa antalet kan bero på har Mårten Randberg ingen aning om.
– Upplänningar sköter sig väl, säger han med ett skratt.
Farlig brandrök är en vanlig orsak bakom VMA. Anledningen bakom det VMA som gick ut i Uppsala en tisdag i maj 2003 var dock av ovanligare karaktär. En man boende på Vitkålsgatan i Årsta hörde när han åkte iväg med bilen att något ramlade av bilen. Det visade sig vara en sprängladdning. Ett stort område spärrades av och villor och skolor utrymdes. Lokalt över Årstaområdet utlöstes utomhussignalen Hesa Fredrik.
Ambulans och brandkår var på plats och avspärrningarna vidgades ytterligare innan den ditkallade bombgruppen från Stockholm kunde oskadliggöra bomben. En man, som varit tillsammans med bilägarens dotter och dömts för olaga hot mot henne, dömdes senare för dådet.
Ett VMA kan gå ut i olika kanaler. Förutom information i tv, radio, tidningar och sociala medier kan det även, som i måndags, skickas via sms till personer som befinner sig i det drabbade området. Utomhusvarning i form av Hesa Fredrik används enbart vid riktigt allvarliga händelser då det är omedelbar fara för allmänheten. Ljuder den ska man gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation och lyssna på P4. Signalen testas fyra gånger om året.
Sedan 2003 har Uppsalaborna inte hört Hesa Fredrik förutom när den testats. Men även 2002 användes den faktiskt också i skarpt läge, när det största teleavbrottet på 30 år drabbade hela Uppsala län. Såväl det fasta telenätet som det mobila var utslaget, och SOS Alarm kunde inte nås. Beslut togs därför om ett VMA via Hesa Fredrik för att informera allmänheten om läget.