Uppsalas exportmarknad ser annorlunda ut

Uppsalas unga life scienceindustri har skapat en exportmarknad som skiljer sig markant från övriga delar av landet. Normalt ligger våra nordiska grannländer i toppskiktet. Men i Uppsala län leder USA. Japan kommer på fjärde plats och exporten till Kina är större än till Finland.

Uppsala2007-10-20 00:01
Enligt siffror från Exportrådet sålde företagen i Uppsala län för 15 miljarder kronor till utlandet förra året. Kemibranschen, där läkemedel och bioteknik ingår, har det klart största exportvärdet, 8,2 miljarder kronor. Näst största bransch är utrustning och instrumentvaruindustin - 867 miljoner, följt av metallvaruförsäljning.
- Uppsala län skiljer sig väsentligt från andra län, säger Kent Goldmann vid Exportrådet i Uppsala. Normalt går den stora exporten till de nordiska länderna och Tyskland. I Uppsala län toppar USA med 20 procent.

-Det beror på att Uppsala har många företag inom Life Science med stort teknik- och forskningsinnehåll. Då får man kunder i de länder som har ekonomisk kapacitet att köpa dyra mediciner och avancerade analysinstrument.
-Life Science är en oerhört internationell industri, .
Räknat i kronor exporterade Upplands företag mest till USA: 3,2 miljarder förra året. Tvåa kom Tyskland med 1,4 miljarder, på tredje och fjärde plats Frankrike och Japan med 1,2 respektive 1,1 miljarder kronor. Samtliga är viktiga markander för Uppsalas stora biotekinikbolag.
Av Q-Meds försäljning gick exempelvis 30 procent till USA och 40 till EU förra året. Men bara tre procent till den nordiska länderna. Asien stod för 20 procent av maknaden. Bakom de stora företagen växer en skara mindre bolag fram som knyter licensavtal med starkare partners för att ta positioner på marknaderna i USA, Europa och Japan.
Även exporten till Kina ligger högre i Uppsala jämfört med andra län - 455 miljoner kronor förra året. Det är mer än till grannlandet Finland och större än exporten till hela centrala Östeuropa.

-Intresset är stort för Kina och Exportrådet har i flera år arrangerat så kallade Kinaklubbar där företagen fått en inblick i kinesisk affärskultur och hur marknaden fungerar. Men hela Asien är intressant. Jag tror fler kommer att söka sig till länder som Malaysia och Indien som har välutbildad arbetskraft, engelsktalande befolkning och växande forskning, säger Kent Goldmann.
Men styrkan för Uppsala sitter inte bara den egna Life Science industrin.
- Lika viktigt är att vi tillhör regionen runt Stockholm som har mycket forskning och många tekniktunga exportföretag, säger Kent Goldmann.

Fotnot:
I Uppsala arbetar Exportrådet med ALMI Företagspartner och Uppsala Handelskammare under det gemensamma namnet Exportcentrum. Verksamheten ska öka företagens exportkompetens och främja kontakter med utländska företag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om