Videon är inte längre tillgänglig
Han växte upp på landet utanför Uppsala. Gick i skolan som alla andra och levde ett på det stora hela alldeles vanligt liv. Men heter man Bernadotte i efternamn så heter man. Det spelar roll – på gott och ont. När Carl Bernadotte, vars farfars far prins Oscar var bror till kungens farfars far Gustaf V, växte upp var efternamnet ofta en börda. Inte minst på grund av de starka republikanska vindar som blåste på 1970-talet.
– Folk hade förutfattade meningar om mig. De hade svårt att skilja på min familj och kungafamiljen och jag blev attackerad för värderingar jag var för ung för att ha haft möjlighet att ta ställning till.
Sedan flera år tillbaka driver Carl Bernadotte tillsammans med hustrun Charlotte Bernadotte Frötuna gård strax öster om Uppsala, som ordnar kurser och retreater. Han jobbar också med fondförvaltning i eget företag. Han har inte längre några problem med sitt efternamn. De han umgås med i dag bryr sig inte om hans familjebakgrund. Vindarna har dessutom vänt åt ett mer rojalistiskt håll, så den känsla namnet Bernadotte numera lockar fram hos folk är främst nyfikenhet.
– Folk frågar hur jag är släkt med kungafamiljen och numera också om jag ska på bröllopet, säger han.
Bröllopet, ja, det får han nöja sig med att se på tv. Överlag tror han att ganska få släktingar är bjudna. Men han har träffat Victoria och Daniel några gånger och ger dem tummen upp.
– De har ett enormt äktenskapstycke! Och Daniel gör ett utomordentligt bra intryck som person. Det hedrar kronprinsessan att ha valt någon som är icke-kunglig. Det visar att det är människan det handlar om, inte titeln, säger han.
I strikt mening är Carl Bernadotte inte själv kunglig. Bara grevlig. Formellt heter han faktiskt Bernadotte af Wisborg i efternamn, eftersom hans farfars far prins Oscar gifte sig med en icke-furstlig kvinna. Något som ledde till att arvsrätten till kronan sumpades och att det grevliga tilläget af Wisborg i stället lades till för att skilja grenen från de genuint kungliga. Inte Carl Bernadotte emot. Han skulle inte vilja byta sits med kungafamiljen.
– Jag känner en enorm respekt över vad de gör och att de orkar. De har aldrig haft något val, själv har jag kunnat göra vad jag vill med mitt liv. Men visst, efternamnet förpliktar. När en Bernadotte gör något bra blir det kanske mer uppmärksammat, på samma sätt när man gör något dåligt. Jag känner ett ansvar att inte göra något som skadar namnet.
I Uppsala och Knivsta bor ett tiotal personer med efternamnet Bernadotte af Wisborg. Det beror främst på Folke Bernadotte af Wisborg som på 1950-talet kom till Uppsala för att läsa till läkare. Här blev han kvar, liksom några av hans fyra barn och åtta barnbarn. I dag bor han i en lägenhet i Luthagen och trivs.
– Jag lever som en vanlig svensk, har haft ett vanligt liv och jobbat som läkare. Det känns bra, säger han.
Folke Bernadotte – tillägget af Wisborg använder han främst i formella sammanhang – ser bara fördelar med att heta Bernadotte. Hans pappa var den berömde Folke Bernadotte, som med de så kallade Vita bussarna räddade tusentals skandinaver från tyska koncentrationsläger. Efter att han medlat i konflikten mellan Israel och Palestina mördades han 1948 av sionister i Jerusalem. Sonen Folke var då 17 år gammal.
– Det allra trevligaste med att heta Bernadotte är när jag träffar folk som kände min pappa. Jag tycker om att höra om deras intryck av honom. Många reagerar och blir nyfikna på namnet Bernadotte, säger han.
Inte heller Folke Bernadotte ska gå på bröllopet. Men han var på lysningen, och hade med sig en present till Victoria och Daniel.
– Jag gav ett brev skrivet av Karl XIV Johan som min pappa köpte i Paris på 40-alet. Det blev de väldigt förtjusta i. Lysningen tyckte jag mycket om, det var precis så högtidligt som det ska vara!