Uppsalas dricksvatten inspekteras inte
Antalet förelägganden mot missförhållanden på svenska vattenverk ökade kraftigt förra året. Tillsynen av dricksvattnet varierar avsevärt i landets kommuner. 22 procent av kommunerna genomförde inga inspektioner av dricksvattnet. Uppsala och Knivsta var två av dessa.
50 av landets kommuner genomförde inga inspektioner. Bland dessa återfinns Uppsala och Knivsta. De vattenprover som togs på vatten i Uppsala gjordes inom ramen för den egentillsyn som personalen på vattenverken genomför. Elva anmärkningar gjordes på vattnet i Uppsala. Inga föreläggande utfärdades av miljökontoret.
- Vår tillsyn är riskbaserad. Först 2006 kan det bli aktuellt att gå ut på vattenverken. Jag bedömer att det absolut inte är någon fara att dricka vattnet i Uppsala. Alla vattenverk i Uppsala inspekterades 2002-2003, säger Anna Axelsson, avdelningschef för livsmedel och djurskydd vid miljökontoret.
Livsmedelsverkets uppfattning är att vattenverken ska inspekteras årligen.
Många av de kommuner som upptäcker brister har blivit tuffare. 29 kommuner utfärdade förra året 80 förelägganden vilket är en kraftig ökning. Tidigare år har antalet föreläggande varit som mest 32 stycken. Livsmedelsverket saknar uppgifter om i vilken utsträckning förelägganden är förenade med vite.
Det vanligaste skälet till föreläggande är ofullständiga egenkontrollprogram (45 fall). Mikroorganismer i vatten, kemiska problem och avsaknad av larm är andra skäl till förelägganden.
Under förra året rapporterades tre misstänkta dricksvattenburna utbrott på grundvatten. Endast 30 personer berördes. Men Livsmedelsverket menar att för att kunna bibehålla och förbättra dricksvattenkvaliteten måste vattenproducenter och ansvariga politiker engagera sig mer i dessa frågor.
I Sverige finns 2000 allmänna vattenverk. 15 procent av de som inspekterades förra året fick någon typ av anmärkning. Att det ges anmärkningar behöver inte innebära att någon blivit sjuk av att dricka vattnet.
Kommunerna utfärdade rekommendationer om att koka vattnet som kom från 49 olika anläggningar. På de berörda orterna fick konsumenterna koka vattnet allt från en till 250 dagar för att eliminera bakterieförekomst. De flesta kokningsråden gavs mellan juli och oktober.
— Fortfarande är det nog så att väldigt många tar för givet att vi har ett bra vatten att dricka. Men detta är ju ingen självklarhet. Anledningen till att antalet föreläggande ökar tror jag beror på att fler kommuner ser på vatten som det livsmedel som det ju verkligen är, säger Christer Johansson, statsinspektör vid Livsmedelsverket.
Trots den bristande tillsynen anser Christer Johansson att man i dagsläget utan att tveka kan dricka vatten från kommunala vattenverk utan rädsla för att bli sjuk.
Fakta
Landets 2000 vattenverk förser drygt 7,7 miljoner personer med dricksvatten. Resten av befolkningen har tillgång till egen brunn. Vi använder dagligen 170-180 liter dricksvatten per person i hushållet. Sjukhusen förbrukar cirka 650 liter vatten per sjuksäng. Totalt förbrukas i Sverige 1000 miljoner kubikmeter vatten per år.
Källa: Vår Föda, Livsmedelsverket
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!