Uppsalas badvatten håller god kvalitet
Det är inte bara människor som trivs i det varma vattnet vid utomhusbaden. Det gör även bakterier. Men hittills visar provtagning att kommunens badplatser håller bra vattenkvalitet.
Hampus och Anton Bergqvist vid Lyssnaängens badplats på onsdagen.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Om det finns bakterier i en vattensamling så växer de fortare när det är varmt. Sådana är de grundläggande biologiska förutsättningarna.
Men trots att det vid många strandbad i kommunen varit tjugogradigt vatten sedan början av juni har man ingen utökad provtagning, säger Anna-Karin Niemi.
- Vi följer de ordinarie rutinerna. Om ett prov visar ökade bakteriehalter tar vi nya prov för att följa upp så att det inte är en bestående försämring.
Under badsäsongen tas prover vid de större strandbaden i Uppsala och Knivsta var tredje vecka. Lyssnaängsbadet, Storvadsbadet, Fjällnorabadet och Långsjön, vilka alla klassas som EU-bad, kollas varannan vecka.
Vattenproverna som samlas in analyseras i laboratorium där man mäter förekomsten av olika bakterietyper. Beroende på resultatet klassas vattnet i någon av de tre kategorierna tjänligt, tjänligt med anmärkning eller otjänligt. Bedöms vattnet vara otjänligt vid tre på varandra följande provtagningar stängs badet av.
Algblomning
Storvadsbadet och Lyssnaängsbadet har i sommar vid ett tillfälle vardera fått omdömet tjänligt med anmärkning. Övriga mätningar har genomgående visat på bra vatten.
Även i fjol drabbades Storvadsbadet och Lyssnaängsbadet av höjda bakterienivåer.
- Speciellt i Fyrisån är det inte ovanligt att det kommer stötar av vatten med mer bakterier, kanske på grund av ett eller annat dåligt avlopp, säger Theo Kotsinas, inspektör på miljökontoret
Även i länet i övrigt håller badvattnet hittills överlag bra kvalitet. Som UNT skrivit om tidigare visade ett prov i Ubblixbo i Tierps kommun på otjänligt vatten. Ett nytt prov visade dock åter på låga bakteriehalter. Detsamma gäller för Härjarö i Enköpings kommun, där ett prov taget vecka 25 var otjänligt, men där det veckan efter åter var tjänligt vatten.
Camilla Blomqvist, miljö och hälsoskyddsinspektör på Enköpings kommun, befarar dock att flera badplatser, särskilt vid Mälaren, rätt snart kan komma att drabbas av algblomning.
- Det brukar normalt komma lite senare, men nu har det varit så varmt att man nog kan börja ha ögonen öppna.
Även om vattnet vid ett strandbad klassas som otjänligt betyder det inte per automatik att vattnet är farligt att få i sig. Den som ändå vill ta det säkra före det osäkra kan följa Theo Kotsinas enkla råd.
- Undvik kallsupar på plaster där det är grumligt vatten eller mycket folk som badar och rör upp botten.
FAKTA
Vattenprovtagning
Vid provtagningen analyseras tre grupper av bakterier: s.k. koliforma bakterier, E. coli-bakterier samt fekala streptokocker.
Dessa bakterier är inte sjukdomsframkallande, men anses vara ett bra mått på om det kan finnas andra sjukdomsframkallande bakterier i vattnet.
En badplats som besöks av minst 75-100 personer per dag räknas som EU-bad. Där krävs provtagning minst var 14:e dag.
Aktuella uppgifter om vattenkvaliteten vid länets strandbad finns på hemsidan: badplatsen.smittskyddsinstitutet.se
Källa: Smittskyddsinstitutet
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!