– Jag vill inte ha konkurrenter här bredvid mig, säger 55-årige Sadik Chomany när UNT träffar honom i de renoverade lokalerna i Jalla.
Kebab House, som har rötter från 1980-talet, ligger cirka 75 meter från Jalla – där han vill introducera något som han menar saknats i Uppsala: shawarma, en maträtt från Mellanöstern.
– Shawarma är rent kött. Vi använder kalv och kyckling, och serverar med såser som tahini och hummus. Många Uppsalabor åker till Stockholm eller Västerås för att äta shawarma. Nu behöver de inte det längre.
Jallas meny under ny regi är en blandning av gammalt och nytt. Kvar finns de populära klassikerna som gyros och kalvkebab, medan shawarma ska bli dragplåstret för nya kunder, enligt honom.
Lokalen har också renoverats.
– Vi har öppnat upp köket och installerat nya maskiner. I hemlandet vill kunderna se shawarman snurra och tillagas framför dem. Det är en del av upplevelsen. Därför har vi gjort köket öppet här också, så att alla kan se maten.
Sadik med frun har ägt Kebab house i centrala Uppsala sedan 2016. De öppnade en ny Kebab house-filial i Fyrislund 2020.
Med tre restauranger under samma företag, Kebab House Uppsala AB, har Sadik 18 anställda. Han ser ingen risk med att sprida ut verksamheten – snarare tvärtom.
– Kebab är billigt, och alla älskar det.
Trots att Kebab House i Uppsala är en institution med över 40 år på nacken, erkänner Sadik att konkurrensen alltid är en utmaning.
– Pandemin var tuff, men vi klarade oss. Nu handlar det om att se till att vi behåller våra kunder och ger dem något nytt, säger han.
Sadik Chomany kom till Sverige som flykting från Irak 2001. Efter att ha jobbat i restaurangbranschen köpte han sin första restaurang i Harbo i Heby kommun 2004. Sedan dess har han byggt upp sin verksamhet tillsammans med sin fru.
Sadik är noga med att poängtera att han inte driver restaurangerna ensam.
– Vi har ett bra team, och utan mina anställda hade det inte gått.
Han berättar att sonen och dottern dock har andra karriärer.
– Han är civilingenjör och hon är domare i Stockholm, men de stöttar mig.
Planer för framtiden?
– Kanske vi säljer någon restaurang i framtiden, om det blir för mycket. Vem vet.