Jalla och Kebab house får samma ägare

Efter en månads tystnad är restaurangen Jalla på Stora Torget tillbaka. Den nya ägaren, Sadik Chomany, är knappast en nykomling på Uppsalas kebabscen. Han äger kebabrestaurangen Kebab house 75 meter bort.

Sadik Chomany äger Jalla och Kebab house i Uppsala samt Kebab house i Fyrislund.

Sadik Chomany äger Jalla och Kebab house i Uppsala samt Kebab house i Fyrislund.

Foto: Jeanina Santiago

Uppsala2024-12-09 06:15

Nyheten i korthet

  • Restaurangen Jalla på Stora Torget i Uppsala är tillbaka under ny ägare, Sadik Chomany, som även äger den populära Kebab House.
  • Sadik Chomany planerar att introducera shawarma, en maträtt från Mellanöstern, något han menar har saknats i staden.
  • Trots pandemins utmaningar ser Chomany ingen risk med att expandera verksamheten och planerar att behålla sina kunder genom att erbjuda dem något nytt.

– Jag vill inte ha konkurrenter här bredvid mig, säger 55-årige Sadik Chomany när UNT träffar honom i de renoverade lokalerna i Jalla.

Kebab House, som har rötter från 1980-talet, ligger cirka 75 meter från Jalla – där han vill introducera något som han menar saknats i Uppsala: shawarma, en maträtt från Mellanöstern.

– Shawarma är rent kött. Vi använder kalv och kyckling, och serverar med såser som tahini och hummus. Många Uppsalabor åker till Stockholm eller Västerås för att äta shawarma. Nu behöver de inte det längre.

Jallas meny under ny regi är en blandning av gammalt och nytt. Kvar finns de populära klassikerna som gyros och kalvkebab, medan shawarma ska bli dragplåstret för nya kunder, enligt honom.

undefined
Sadik Chomany äger Jalla och Kebab house i Uppsala samt Kebab house i Fyrislund.

Lokalen har också renoverats.

– Vi har öppnat upp köket och installerat nya maskiner. I hemlandet vill kunderna se shawarman snurra och tillagas framför dem. Det är en del av upplevelsen. Därför har vi gjort köket öppet här också, så att alla kan se maten. 

Sadik med frun har ägt Kebab house i centrala Uppsala sedan 2016. De öppnade en ny Kebab house-filial i Fyrislund 2020. 

undefined
Lokalen har också renoverats med nya bord och stolar.

Med tre restauranger under samma företag, Kebab House Uppsala AB, har Sadik 18 anställda. Han ser ingen risk med att sprida ut verksamheten – snarare tvärtom.

– Kebab är billigt, och alla älskar det. 

Trots att Kebab House i Uppsala är en institution med över 40 år på nacken, erkänner Sadik att konkurrensen alltid är en utmaning.

undefined
Kebab House, som har rötter från 1980-talet, ligger cirka 75 meter från Jalla.

– Pandemin var tuff, men vi klarade oss. Nu handlar det om att se till att vi behåller våra kunder och ger dem något nytt, säger han.

Sadik Chomany kom till Sverige som flykting från Irak 2001. Efter att ha jobbat i restaurangbranschen köpte han sin första restaurang i Harbo i Heby kommun 2004. Sedan dess har han byggt upp sin verksamhet tillsammans med sin fru.

Sadik är noga med att poängtera att han inte driver restaurangerna ensam.

undefined
Sadik Chomany har ägt Kebab house i centrala Uppsala sedan 2016.

– Vi har ett bra team, och utan mina anställda hade det inte gått. 

Han berättar att sonen och dottern dock har andra karriärer.

– Han är civilingenjör och hon är domare i Stockholm, men de stöttar mig. 

undefined
Jallas meny under ny regi är en blandning av gammalt och nytt. Kvar finns de populära klassikerna som gyros och kalvkebab, medan shawarma ska bli dragplåstret.

Planer för framtiden?

– Kanske vi säljer någon restaurang i framtiden, om det blir för mycket. Vem vet.

Shawarma

Shawarma är en maträtt från Mellanöstern som liknar kebab. Shawarma äts till exempel i Syrien, Libanon, Irak och Palestina, enligt Sadik Chomany. Maträtten består av ett stycke skurna köttbitar, oftast lamm eller kyckling som roterar och grillas. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!