Uppsalarestauranger slarvar med sopsorteringen

Restaurangerna i Uppsala är dåliga på sophantering. I genomsnitt en anmälan per vecka får kommunens miljökontor in. Många handlar om att avfallet inte är sorterat på rätt sätt enligt Miljöbalken.

Foto: Patrik Lundin

Uppsala2007-11-19 23:12
Enbart under de senaste veckorna har sex anmälningar kommit in.
- Det sophämtarna klagar mest på är att servetter, papper och gafflar slängts bland matresterna i kärlen för komposterbart, säger Helena Fornstedt, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Uppsala kommun.
Senast var det Ikea:s servering som fick klagomål för att avfallet inte var sorterat på rätt sätt. Enligt miljöbalken ska allt avfall sorteras upp i komposterbart, brännbart och förpackningar.
- När vi får in en anmälan ringer jag direkt till restaurangen, redogör för anmälans innehåll och Miljöbalkens regler och frågar hur de tänkt lösa problemen, fortsätter Helena Fornstedt.

Problemen på Ikea var enligt restaurangchef Lennart Hedén att matgästerna ofta knölar ihop mat, servetter och smörförpackningar. Därför har det varit svårt att få ett helt uppsorterat avfall från kundernas brickor.
En vecka senare hade problemen lösts och entreprenören Ragn-Sells behövde aldrig verkställa hotet att stoppa sophämtningen.
Miljökontoret konstaterar att Ikea-restaurangen har lagt om rutinerna för avfallshanteringen. Extra resurser har satts in vid bricksorteringen för att matresterna ska sorteras ut fullständigt. Därmed kunde ärendet avslutas.
Under tiden hade ytterligare fem anmälningar kommit in. I tre fall saknade restaurangen avtal om sophämtning.
- I regel är det fastighetsägarens sak att teckna sådana avtal, förklarar Helena Fornstedt.

Övriga anmälningar gällde en hamburgerkedja med verksamhet på tre ställen i Uppsala. Där handlade det om bristande sopsortering, trasiga hjul på sopkärl, översopor, blockerade kärl och avfall som packats för hårt i tunnorna.
Vid upprepade tillfällen har soporna varit felsorterade. Entreprenören var tveksam till om avfallet sorteras enligt lag på någon av de tre restaurangerna. Det blir nu respektive fastighetsägares sak att vidta åtgärder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om