– Vi ska ha en uppföljning med Region Uppsala i veckan för att utvärdera om de införda allmänna råden i länet har haft önskat effekt, säger Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten till UNT.
Uppsala var det första länet att få Folkhälsomyndighetens strängare lokala råd den 20 oktober på grund av den lokala smittspridningen. Allt fler län får egna lokala råd utifrån smittspridningen regionalt. Antalet IVA-vårdade har fördubblats på två veckor i landet.
– Ett klart trendbrott, säger Sara Byfors.
Myndigheterna råder medborgarna från att vistas bland mycket folk.
– Man måste såklart gå och handla mat men gå inte och nöjesshoppa, säger Sara Byfors på en presskonferens under tisdageftermiddagen.
Allt fler regioner ser pessimistiskt på smittspridningen i en nära framtid. Men om råden har haft önskad effekt finns det ingen data på ännu, och skulle kunna vara ett slag i luften.
– Det är för tidigt att säga om smittspridningen minskat av de lokala råden, säger Sara Byfors.
När råden infördes i Uppsala sattes en tidsram på två veckor. Men det visade sig inte räcka, och tidsbegränsningen förlängdes till den 17 november. De län som får allmänna råd denna vecka – Kalmar, Västerbotten och Norrbotten, får fyra veckors tidsram på en gång. Nu övervägs även en förlängning av de allmänna råden i Uppsala.
– Då får vi se om det blir en förlängning av de lokala allmänna råden eller om det blir en återgång till de generella råden nationellt, så att säga, säger Sara Byfors.
När hälften av länen har allmänna råd, varför har man inte bara nationella råd?
– Lokala råd har vi sett som ett bra verktyg för att stärka upp i de regioner som behöver det, säger Sara Byfors.
Enligt smittspridningsforskningen drar en hel del på sig smitta under individuella möten, snarare än på allmän plats som exempelvis köpcentrum och kollektivtrafik. Ändå handlar stora delar av Folkhälsomyndighetens arbete om att minska smittspridningen på offentlig plats.
– Folkhälsomyndigheten har inte några sanktioner att sätta in mot individer utan riktar in sig på de sammankomster där risken är stor att man kan smitta flera personer på samma gång, säger Sara Byfors.
Därför riktar FHM:s riktlinjer in sig på att minska smittspridningen i de allmänna utrymmena.
– Men råden gäller individerna och strategin bygger på att individerna följer dem, säger Sara Byfors.