Uppsalaprototyp för mobil-GPS
GPS-teknik visar exakt var man befinner sig. I framtiden kan det bli möjligt att använda mobiltelefonen för sådan positionsbestämning. En grupp studenter på Uppsala universitet har utvecklat fram en prototyp.
— Traditionell GPS-teknik är väldigt exakt, men kräver ofta bra sikt mot satelliterna. På grund av den stora mängden beräkningar som krävs är GPS-tekniken dessutom direkt olämplig att utföra i mobiltelefonen, säger Kristoffer
Kobosko, en av studenterna i projektkursen om 15 poäng.
Flyttar beräkningar
- Mobiltelefoner har ofta svaga batterier och begränsad processorkraft. Den nya metoden Assisted GPS innebär att beräkningarna "flyttas ut" från mobiltelefonen till en server som är kopplad till mobiltelefonnätet. Då blir det möjligt att bestämma position också under svårare förhållanden som inomhus i ett varuhus eller i en biltunnel där man inte har fri sikt mot himlen.
Att kunna ta reda på exakt position via mobiltelefonen och se positionen på en karta har länge varit en dröm för många användare. Efterfrågan finns också från operatörer som skulle vilja kunna ta reda på var den som ringer befinner sig, inte minst vid nödsamtal.
Inom en meter
Att bara få besked om vilken mast samtalet kopplats från är inte särskilt upplysande när någon nödställd ska undsättas. Med det nya systemet kan kan få en noggrannhet på någon meter när. Assisted GPS fungerar dock inte i dagens mobiltelefoner utan kräver en annan typ av apparater.
Samarbetet mellan Uppsala universitet och systemleverantören Mobile Arts AB i Stockholm ska leda till en färdig produkt, men programvaran som utvecklas av studenterna är tänkt som en slags prototyp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!