Uppsalaprojekt kan stoppa hivspridning
Ett lyckosamt Uppsalaprojekt mot spridning av hiv uppmärksammas nu på riksplanet. Ett samarbete på smittskyddsområdet har lett till att 90 tunga missbrukare i Uppsala vaccinerats mot hepatit A och B.
Hiv-preventionsprojektet har pågått i snart ett år, och Kenneth Ohlsson, narkotikasamordnare på Uppsalapolisen är mycket nöjd med utfallet. Nya fall av hiv i Stockholm gjorde att polis och socialtjänst i Uppsala initierade projektet. Kontakter togs med smittskyddsenheten, och åtgärder diskuterades.
Det slutade med en grupp som även inkluderade kriminalvården och ungdomshälsan. Ett informationsmaterial togs fram, och de olika personalkategorierna fick gemensam utbildning.
- Vi kartlade läget här i stan, och anlitade olika föreläsare för att inspirera personalen att genomföra projektet, säger Kenneth Ohlsson.
Fick erbjudande
När polisen griper missbrukare - det kan röra sig om drograttfyllerister eller andra missbrukare - tar en sjuksköterska regelmässigt blodprover. När
Uppsalaprojektet startade fick missbrukarna i samma veva ett erbjudande om vaccinering mot hepatit A och B.
Minst 90 personer - mest tunga missbrukare - har hittills låtit vaccinera sig, de flesta genom polisens försorg och resten via kriminalvården.
- En fördel med projektet är att även yngre personer innefattas. Straffmyndighetsgränsen ner till 15 år gör att även unga tonåringar kan erbjudas vaccinering. Ett av projektets syften är just att hejda farligare
former av missbruk.
Blir avskräckta
- Personer som visar sig vara smittfria är ofta mycket lättade över beskedet. Om vi sedan erbjuder dem vaccinering tänker de sig för både en och två gånger
innan de övergår till sprutmissbruk.
Projektet kan enligt Kenneth Ohlsson ses som ett kraftfullt "svar" på det lagförslag om utbytessprutor för narkomaner som nu är ute på remiss - och som
Uppsalapolisen redan sagt nej till.
- Vi vill ägna oss åt förebyggande åtgärder, inte uppmuntra missbrukare genom att erbjuda dem sprutor.
Frågan om fria sprutor har diskuterats i Sverige i flera decennier. För närvarande pågår sprutbytesprogram i Malmö och Lund. Tankarna nådde även Uppsala, som i slutet av 1980-talet hade ett sådant program, "i mindre omfattning", beskriver Kenneth Ohlsson.
Avskräckande exempel
Sprutbytesprogrammet stoppades gemensamt av polisen och socialtjänsten, som ansåg att det medförde en mängd olägenheter.
- LVM, Lagen om vård av missbrukare, sattes ur spel, och risken att introducera unga människor i missbruk betraktades som stor. Jag anser för övrigt att det är
samhällets uppgift att avsluta missbruk, inte att uppmuntra missbrukare.
Han framhåller att erfarenheterna från andra länder är mer än avskräckande.
- Internationellt har det visat sig att steg 2 efter sprututbytesprogrammen är "sprutstugor", där narkomaner i lugn och ro kan skjuta i sig droger.
Därefter kommer steg tre, då samhället tillhandahåller drogerna.
Planer finns nu på att utvidga hiv-preventionsprojektet i Uppsala, som på senare tid även uppmärksammats på riksplanet, av bland annat KRIS, Kriminellas revansch i samhället.
- Vi vill också ha med personer som grips för ringa narkotikabrott, och för diskussioner om hur vi skall få med öppenvården och beroendekliniken i samarbetet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!