Nyligen berättade UNT att sex affärskollegor till Q-Med-grundaren Bengt Ågerup anklagas för att i samarbete med honom ha fått ut 10 miljoner kronor i oredovisade inkomster. En av dem är en professor i Uppsala som får sin beskattningsbara inkomst höjd med 1,8 miljoner.
Professorn har samarbetat med Bengt Ågerup i företag inom biotech-branschen. Skatteverket hävdar att ett Ågerup-kontrollerat bolag betalat ut 1,8 miljoner till professorn som ersättning för mannens arbetsinsatser.
Myndigheten anser att Ågerup-bolaget och professorn ska betala sedvanlig arbetsgivaravgift respektive inkomstskatt på beloppet, vilket inte har skett.
Ågerup och professorn hävdar dock att det rör sig om en gåva och framhåller att en sådan inte behöver beskattas.
– Jag delar inte Skatteverkets uppfattning, jag tycker att jag har varit hederlig i frågan, säger professorn till UNT.
En annan av Bengt Ågerups sex affärskollegor som upptaxeras är en 50-årig man som tidigare ingått i ledningen för Q-Med. Skatteverket har höjt hans beskattningsbara inkomst med 5 miljoner kronor.
Bakgrunden är att Bengt Ågerup från sitt bankkonto har betalat ut 5 miljoner kronor till 50-åringen. Skatteverket hävdar att 50-åringen fått de 5 miljonerna som ersättning för att han hjälpt Ågerup med försäljningen av aktier i Q-Med. 50-åringen borde därmed ha redovisat pengarna som en inkomst i sin självdeklaration.
Men enligt 50-åringen rör det sig om ett lån från Bengt Ågerup vilket inte behöver beskattas.
I mejl som Skatteverket beslagtagit skriver 50-åringen till Bengt Ågerup att han vill att pengarna ska betalas ut från ett bankkonto i Sverige. Till saken hör att det vid banköverföringar inom Sverige inte lämnas några kontrolluppgifter till Skatteverket. Men vid en överföring på över 150 000 kronor via ett utländskt konto måste banken informera Skatteverket.
Enligt myndigheten tyder detta på att 50-åringen försökt undanhålla transaktionerna. "Hade det varit fråga om ett lån så hade du inte behövt dölja betalningarna", skriver Skatteverket till 50-åringen.
För att möjliggöra det påstådda lånet har det skett komplicerade transaktioner med bland annat löneavdrag där Ågerup-anknutna bolag varit inblandade.
"På detta sätt agerar vi som att vi lånar", "Dock inget lån som vi redovisar varken internt eller tar upp i enskilda deklarationer", står det i mejl mellan 50-åringen och Bengt Ågerup.
Det framgår att frågan om lånet "skulle kunna vara synnerligen känsligt och inte bör komma ut".
UNT har utan framgång sökt Bengt Ågerup de senaste dagarna. I en kommentar till en tidigare artikel i januari om Skatteverkets kritik sa han att det inte förekommit några påhittade lån för att undkomma skatt utan att det rört sig om gåvor. Bengt Ågerup betecknade Skatteverkets anklagelser som trakasserier.
Vid årsskiftet offentliggjordes flera dokument från Skatteverkets granskning av Bengt Ågerup. En av handlingarna gäller bolaget Lyftet Holding som enligt myndigheten ägs av Ågerup genom en stiftelse på Bahamas.
Lyftet har lånat ut stora belopp till fyra personer, däribland Bengt Ågerups svåger och en av Ågerups söner. Cirka 12 miljoner kronor av de lån som Lyftet beviljat de fyra personerna har sedan skrivits av.
Bengt Ågerup påstås ha använt Lyftet för att "kunna lämna ersättning utan arbetsgivaravgifter och utan skatt för mottagaren".
Skatteverket hävdar att han satt i system att utge lån som sedan avskrivs i syfte att slippa skattekonsekvenser.