– Det är faktiskt den första frågan jag får i programmet och jag ska väl inte avslöja för mycket redan nu, men utvecklingen har gått mycket fortare än jag räknat med. Exempelvis finns det i dag 18 godkända läkemedel för cancerbehandling som baseras på nanoteknik, det hade jag aldrig räknat med 2009, säger Maria Strømme på en raspig telefonlinje inför sin andra medverkan i SVT-programmet Skavlan.
Norskfödda Maria Strømme blev professor i nanoteknik 2004, då var hon 34 år gammal och således Sveriges hittills yngsta professor i ett teknikämne. Ett av hennes forskargrupps mest uppmärksammade upptäckter är materialet Upsalite som du kan läsa mer om här.
När UNT ringer sitter Uppsalaforskaren upptagen i ett möte men tar sig ändå tid att besvara våra frågor. Mitt i intervjun avbryts vi av att det ringer på hennes andra telefon, ytterligare en journalist vill ha tag i henne. Det är således ingen överdrift att säga att Maria Strømme och hennes nanoforskning är i ropet.
– Man kan fråga sig varför jag ställer upp så mycket i media, men det handlar dels om att folkbildning är ett av våra uppdrag på universitet, dels om att jag tycker att det är otroligt viktigt att beslutsfattare inom politiken och industrin förstår vad som händer inom nanotekniken.
Maria Strømme förklarar att nanotekniken just nu står inför ett enormt tekniksprång.
– Jag oroar mig för att Sverige riskerar att gå miste om möjligheter att stärka sin konkurrenskraft i framtiden vad gäller att utnyttja de resultat som tas fram inom forskning och som sedan vidareförädlas i start-upbolag för att kunna bygga nya stora, starka bolag eller öppna nya affärsmöjligheter för befinliga storbolag.
Hur är det att förklara något så komplicerat som nanoteknik för personer som inte har några förkunskaper?
– Det är utmanande såklart, men väldigt roligt. Jag ser det som en otroligt viktig uppgift och lägger mycket tid på att hitta exempel som folk känner igen och förstår. Men det gäller att de här förenklade liknelserna också blir så korrekt vetenskapliga som möjligt, det är en rolig utmaning att hitta exempel som även vetenskapspersoner kan hålla med om.