Uppsalapolisens nya satsning: Ta fast fler cykeltjuvar

99 procent av utredningar om cykelstölder läggs ned. Nu ska polisen ändra på det med en ny satsning.

Poliserna Björn Wennlund, Elin Binglöv och Jonas Borg är några av dem som kommer arbeta mer fokuserat mot cykelstölder i Uppsala.

Poliserna Björn Wennlund, Elin Binglöv och Jonas Borg är några av dem som kommer arbeta mer fokuserat mot cykelstölder i Uppsala.

Foto: Per Elfström

Uppsala2021-12-13 12:00

UNT har i år skrivit flera artiklar om de omfattande cykelstölderna, bland annat att 99 procent av utredningarna läggs ned

Nu kraftsamlar polisen i Uppsala län mot problemet. En ny grupp inom polisens mängdbrottsenhet kommer att arbeta tillsammans mot just cykelstölderna.

– Ha lite mer samma grupp som gör det. Annars är det mer att alla jobbar med stölder, mängdbrott. Nu specificerar vi så att några utvalda, oss inkluderade, jobbar med det här, säger polisassistent Björn Wennlund.

undefined
Polisassistent Björn Wennlund.

Björn Wennlund och hans kolleger påpekar dock att statistiken inte visar hela bilden. Det är fler som får tillbaka sina stulna cyklar än vad siffrorna visar:

– Man ska ta i beaktande att vi ofta klarar upp följdbrotten till dessa, hälerierna när folk säljer stulna cyklar. Det blir lite missvisande att vi inte löser några cykelstölder när vi klarar upp hälerier och kan återbörda cyklarna, säger utredare Jonas Borg.

De menar att siffran ouppklarade cykelstölder är så hög för att det rent utredningsmässigt är omöjligt utan ett vittnesmål. Polisen kan alltså göra en husrannsakan hos någon och hitta en massa stulna cyklar, utan att kunna sätta dit någon för stöld.

– När det gäller just stölden så måste vi se själva ögonblicket. Någon polis eller vittne behöver se personen ta cykeln och gå iväg med den varpå vi griper. Faller något där så faller hela stölden, säger polisassistent Björn Wennlund.

undefined
Poliserna Björn Wennlund, Elin Binglöv och Jonas Borg är några av dem som kommer arbeta mer fokuserat mot cykelstölder i Uppsala.

I arbetet att klara upp fler stölder spelar allmänheten en viktig roll. Polisen uppmanar folk att vara vaksamma, till exempel när man köper en begagnad cykel.

– När man köper cykeln kan man kolla på ramnumret och ringa in och fråga om cykeln är anmäld stulen. Man kan skriva ett eget kvitto på affären man genomför där man skriver med ramnummer och dessutom ta legitimation på personen man köper av, säger polisassistent Elin Binglöv.

undefined
Polisassistent Elin Binglöv.

Det är enligt polisen också viktigt att man anmäler om man får sin cykel stulen. Om de ser en cykel som de misstänker är stulen men det saknas en anmälan så kan polisen inte göra något.

– Om vi ser en person på stan och tänker: "Han ska inte ha en sådan här fin cykel." När vi sedan kollar om det finns en anmälan, får vi ingen träff så blir vi till syvende och sist tvungna att släppa honom, säger Jonas Borg.

– Om du har fått din cykel stulen, anmäl. Även om man tycker att det verkar löjligt. Det hjälper oss att lagföra dem och få bort marknaden med stulna cyklar.

Så minskar du stöldrisken

Använd ett certifierat lås, och inte enbart cykelns egna.

Lås fast cykeln, i både ram och hjul, i något som sitter fast.

Ställ in cykeln inomhus under natten om det är möjligt.

Skruva loss sadeln om du parkerar i offentlig miljö.

Lås fast eller ta med batteriet till din elcykel, beroende på hur lång tid du är borta. 

Parkera och lås cykeln på en upplyst plats.

Skriv ner ram-numret på din cykel, för att kunna uppge till polisen om den blir stulen.

Källa: Stöldskyddsföreningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!