Uppsalapolisen topsar sig själva

Personalen på Tekniska roteln hos Uppsalapolisen är de första i landet att dna-testa sig själva. Det gör de efter en förfrågan från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, som vill säkerställa att dna-prover hanteras på rätt sätt.

Kriminaltekniker Olov Bokefors har inget emot att ta ett dna-prov på sig själv.

Kriminaltekniker Olov Bokefors har inget emot att ta ett dna-prov på sig själv.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2011-01-10 21:03

En cigarettfimp, en blodfläck eller ett hårstrå från en brottsplats är vanliga material som skickas in till SKL för dna-analys. Prov av det slaget kan ta ett par veckor att analysera medan salivprov går snabbare. Då kommer resultatet ofta efter en eller två dagar.
– Dna tillsammans med fingeravtryck är bevis som direkt går att knyta till en person och verktyg som är jätteviktiga för oss, säger Olov Bokefors, inspektör vid Uppsalapolisens Tekniska rotel. Där har personalen som första polisgrupp i landet tagit salivprov på sig själva som skickats till SKL för analys.  SKL vill på så sätt kvalitetssäkra polisens hantering av proverna och se så att poliserna själva inte lämnar några dna-spår som försvårar analysen.
– SKL frågade alla poliser som jobbar mycket med DNA-bevisning om vi kunde tänka oss att ”topsa” oss själva, säger Olov Bokefors och visar ett kit med blåa plasthandskar och en rejäl tops, som man vid provtagning ska gnugga mot insidan av kinden.
– Det var så klart frivilligt men alla i vår personalgrupp ville vara med, så vi gjorde det på en gång, säger han.

På Tekniska roteln arbetar man med dna-prover dagligen och man har noggranna rutiner för hur man går tillväga.
– Det är klart att det alltid finns en liten risk att man kommer åt något som man inte ska och på så sätt lämnar dna-spår, men vi har skyddsutrustning och handskas alltid med material på ett säkert sätt, så det ska inte hända, säger Olov Bokefors.
ett tjugotal poliser på Tekniska roteln gick alla gick med på att testas men Olov Bokefors menar att det inte är en helt lätt fråga eftersom det handlar både om rättssäkerhet och integritet, som här ställs mot vad som är bäst för verksamheten.
– I vanliga fall krävs det att en person är skäligen misstänkt för ett brott som kan leda till fängelse för att man enligt lagen ska ha rätt att ta ett DNA-prov. Även poliser har rätt till sin integritet, precis som vem som helst. Vi hanteras dessutom lite vid sidan av rättssystemet nu, så det är inte självklart för mig att säga att alla poliser borde dna-testas, säger han.

Risken att det skulle framkomma att en polis begått ett brott och finns med i polisens spårregister är inte Olov Bokevik särskilt orolig över.
– Men skulle det visas sig att så är fallet, blir det naturligtvis en internutredning, säger han.
Olov Bokevik tycker ändå att det är ett bra initiativ som SKL har kommit med och han tror att det kommer att sprida sig.
– Det här är en kvalitetssäkring för verksamheten. Om vi skulle ha brister i våra rutiner eller om jag hade avsatt mitt dna på en brottsplats skulle jag vilja veta det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!