En höstdag 2023 stoppades en brottsbelastad 26-åring i en fordonskontroll i Flogsta i Uppsala. Det visade sig att han hade på sig en del värdesaker, bland annat en guldring och ett guldarmband.
Polisen misstänkte att han var påverkad av narkotika vilket ledde till en husrannsakan. I en strumpa i en garderob låg flera halskedjor instoppade och där hittades även en Rolexklocka, värd 150 000 kronor, men något kvitto fanns inte.
26-åringen sa att han ärvt en del av guldet från sin mormor, andra guldföremål hade han köpt för egna pengar. Dessutom kontaktades polisen av ett par av mannens kompisar som uppgav att vissa smycken tillhörde dem och att de bara lånat ut dem.
Tillgångar som misstänks komma från brottsvinster kan beslagtas och övertas av staten. Frågan om vad som skulle hända med guldet i det aktuella fallet hamnade i Uppsala tingsrätt.
Domstolen konstaterar att 26-åringen under de senaste åren haft en genomsnittlig månadslön på knappt 8 000 kronor. Slutsatsen blir att han inte kunnat finansiera sina guldinköp med pengar han tjänat på legal väg.
Att guld låg gömt i en strumpa tycker rätten pekar på att allt inte stått rätt till. Den ena av mannens kompisar som har anspråk på guldvarorna är kriminellt belastad medan den andra kompisen har små inkomster. Tingsrätten noterar även att 26-åringen dömts åtta gånger, bland annat för vapenbrott, grov misshandel och narkotikabrott.
Tingsrätten slår fast att "föremålen härrör från brottslig verksamhet". Följden blir att guldet och Rolexuret ska säljas av Kronofogden och pengarna från försäljningen kommer att gå in i statskassan. 26-åringen döms för grovt penningtvättsbrott och förutom att han blir av med guldet ska han betala 23 000 kronor i böter.
Domstolen tar ifrån mannen tillgångarna med stöd av en lag som kom i november i fjol. Enligt den lag som gällde tidigare gick det att beslagta brottsvinster men då krävdes att personen samtidigt dömdes för brott som hen kunde ha tjänat pengar på.
Med den nya lagen räcker det att saker och kontanter troligen kommer från brottslig verksamhet för att de ska kunna tas i beslag. Vilket brott det i så fall kan tänkas handla om behöver dock inte bevisas. I sitt beslut ska domstolen väga in bland annat om personen haft tillräckligt stora lagliga inkomster för att kunna köpa sakerna.
I fallet med 26-åringen döms han enbart för penningtvätt, det vill säga hanteringen av guldet, men inte för något annat brott.