I rikskrims databas Viclas registreras grova våld- och sexbrott från hela landet. Syftet är att hitta gärningsmän som rör sig mellan olika polisdistrikt och som därmed är särskilt svåra att spåra för den enskilda utredaren.
De lokala poliser som utreder ett ärende fyller i ett formulär med en mängd frågor om signalement, hur brottet utfördes etc. Uppgifterna bearbetas sedan av analytiker vid Viclas.
— Det handlar bland annat om att hitta likheter i tillvägagångssättet. Upptäcker vi gemensamma nämnare mellan exempelvis två våldtäkter i olika polisdistrikt meddelar vi utredarna som då undersöker om det kan röra sig om en och samma gärningsman, uppger Bo Wickström vid Viclas.
Bestsämmelse
I nuläget finns uppgifter om cirka 2 000 brott i databasen. Hur många fall som lösts med hjälp av metoden är oklart men i ungefär 200 ärenden har analytikerna hittat så stora likheter att de rapporterat tillbaka till utredarna.
Metoden anses så viktig att Rikspolisstyrelsen utfärdat en bestämmelse om att relevanta uppgifter ska läggas in i Viclas. I annat fall kan det bli frågan om sanktioner.
Intar jumboplatsen
Polisen i Stockholm har hittills i år rapporterat in 205 ärenden till Viclas. Siffran för Uppsala är fem ärenden. Uppsalapolisen intar därmed jumboplatsen i landet.
Eftersom bara vissa sex- och våldsbrott ska lämnas till Viclas är det svårt att säga hur många det egentligen borde ha varit för Uppsalas del, men Bo Wickström antar att det kan röra sig om ganska många ärenden som inte inrapporterats.
— De fyra fall vi fått in från Uppsala, Sveriges fjärde stad, kan jämföras med att vi fått in elva ärenden från Gävle och 16 från Västmanland under samma period.
"Inte haft så många ärenden"
Statistiken visar att Uppsalapolisen rapporterat in mellan sex och 13 ärenden per år sedan 1999 och antalet har fallit med åren.
— Förklaringen kan vara att vi inte haft så många ärenden där det varit relevant att använda Viclas. Vi kan även ha missat att lägga in något fall, säger Eva Glans, chef vid Uppsalapolisens våldsrotel.
Fotnot: Viclas står för Violent Crime Linkage Analysis System.
Läs mer i UNT