Polisen: Räkna med att ditt barn kontaktats av langare

Knarkförsäljningen sker öppet på sociala medier. Och i massutskick på Snapchat får Uppsalas ungdomar erbjudande om att köpa. Men polisen står handfallen.

Det är främst på Snapchat som drogförsäljning till unga sker, enligt Polisen.

Det är främst på Snapchat som drogförsäljning till unga sker, enligt Polisen.

Foto: TT

Uppsala2022-12-30 17:00

– Vi ser ju vad som sker på nätet, det bjuds ju ut helt öppet. Det största problemet är att allt blir så lättillgängligt för ungdomar: tre klick bort har du narkotika i din ficka oavsett om du är vuxen eller tolv, konstaterar Carina Neumann, gruppchef och områdespolis i Uppsala.

Som UNT berättat finns det en lång rad Uppsalabaserade konton på sociala medier som säljer alkohol och knark. Inom bara någon timme kan man ha varorna i handen. Polisen står om inte maktlös så i alla fall ganska handfallen inför den omfattande försäljningen.

– Det är jättesvårt att jobba mot det här. Vår lagstiftning hänger inte med den digitala utvecklingen, säger Carina Neumann.

undefined
Det är främst på Snapchat som drogförsäljning till unga sker, enligt Polisen.

I Sverige är brottsprovokation inte tillåtet. En undercoverpolis får inte efterfråga exempelvis ”en femma hasch” och sedan möta upp och sätta dit langaren. Om langaren inte har det efterfrågade, utan ger sig ut för att skaffa beställningen har polisen nämligen initierat ett brott.

Bevisprovokation är dock tillåtet. Ett exempel: Ibland lägger langare ut hela prislistor på kontot, och i dessa fall kan polisen under vissa omständigheter låtsas vara köpare och bestämma träff. Först måste dock polisen ansöka om tillstånd hos åklagare samt redovisa en handlingsplan för hur man tänker jobba i ärendet.

– Det kan vara halvsnårigt, men vi måste naturligtvis följa reglerna. I grund och botten är det bra att vi har en granskande myndighet, säger Ahmad Saadoun, områdespolis och inspektör i Uppsalapolisens narkotikagrupp.

Hur polisen jobbar mot dessa alkohol- och narkotikakonton vill han inte avslöja.

– Vi har lite olika metoder. Även om det är svårjobbat så är det ingen säker marknad för säljarna. Vi har tagit folk. Men vi behöver bli bättre.

undefined
Langarna kan skicka ut massutskick till minderåriga via sociala medier och marknadsföra sin försäljning utan att mottagaren bett om det.

Försäljningen sker till stor del på Snapchat, men även via bland annat Instagram och krypterade appar som Signal, Wire och Wickr. Det är främst på Snapchat som ungdomar nås, enligt Ahmad Saadoun. 

– Det är väldigt lätt att få en stor publik till sin marknad via Snapchat. Det pumpas ut massutskick med erbjudande som når otroligt många ungdomar på kort tid.

Ahmad Saadoun menar att föräldrar behöver inse drogförsäljningens omfattning.

– Som förälder får man nog räkna med att ens barn blivit eller blir kontaktad av de här langarna. Det här är den digitala världens baksida: tillgängligheten har blivit enorm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!