Uppsalapolisen i stabsläge efter hot

Polisen i Uppsala har mottagit hot mot verksamheten. Under lördagen meddelade polismyndigheten att man därför gått upp i stabsläge.

Uppsala2019-03-02 19:23

– Det pågår informationsinhämtning om hoten och hotens ursprung just nu, säger Mats Länn vid polisens regionledningscentral.

Enligt honom är hoten av sådant slag att det inte kan avfärdas. Polisen har vidtagit flera olika säkerhetshöjande åtgärder. Vilka dessa är vill han dock inte gå in på..

– Det skulle motverka syftet med åtgärderna att gå ut med det.

Enligt Mats Länn ser man i nuläget inga kopplingar till tidigare hot eller specifika medarbetare. Han säger att allmänheten inte behöver känna sig oroad.

- Polisverksamheten fungerar som vanligt, säger han.

Jale Poljarevius kommenderingschef vid Uppsalapolisen vill inte säga någonting om hotet.

– Jag kan inte bekräfta detta som läget är just nu, säger han.

Detta är inte första gången som hot riktas mot polisen i Uppsala. I slutet av mars i fjol förstärktes bevakningen kring polishuset när man bedömde att det fanns en ökad risk för någon form av angrepp. Polisen ville då inte berätta exakt vad som föranledde den förstärkta bevakningen.

I november 2017 kastades en granat mot polishuset i Uppsala, vilket ledde till att det nationella bombskyddet kallades in.

Sedan december 2017 pågår en större insats mot den organiserade brottsligheten i Uppsala under namnet operation Lynx. Inom ramen för operationen gjordes ett större tillslag i Gottsunda i veckan. Men polisen vill inte säga om hotet mot Polisen har något samband med den operationen.

Polisen säger dock att man just nu ser hotet som en isolerad händelse utan koppling till tidigare hot eller våld mot polisen.

Under söndagen ville polisen fortfarande inte uppge några närmre detaljer kring hoten eller hur länge verksamheten kan tänkas befinna sig i stabsläge.

LÄS MER: Polisen om tillslaget i Gottsunda

LÄS MER: Explosion nära polishuset i Uppsala

LÄS MER: Risk för attentat mot polishuset

Särskilda resurser avsätts

Särskilda händelser går utöver Polisens dagliga verksamhet och är så allvarliga eller omfattande att Polisen måste fördela om sina resurser enligt särskilda rutiner.

Vid en särskild händelse organiserar sig polisen på ett annat sätt än i vanliga fall och går upp i stab, vilket innebär att särskilda resurser och personer avsätts för att arbeta enbart med den särskilda händelsen. Den särskilda händelsen hanteras separerat från övrig verksamhet.

Några exempel på särskilda händelser är våldsamma upplopp eller oroligheter, sabotage eller bombhot, terroristangrepp och när personer som anses farliga har rymt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om