Alla svenska myndigheter ska dela sin information med allmänheten på ett lättillgängligt sätt. Det slog EU:s öppna data-direktiv fast 2022.
I somras blev Sveriges geologiska undersökning (SGU) den första svenska myndigheten som erbjuder öppna data. Det innebär att all SGU:s offentliga geologiska information ligger på deras hemsida, tillgängligt och öppet för alla att använda.
– Tidigare har man behövt kontakta oss för att få ut data, nu är det självbetjäning, säger IT-strategen Lars-Kristian Stölen.
Man kan bland annat ta del av var Sveriges brunnar finns, vilka mineraler vi har i berggrunden och hur mycket radioaktiva ämnen som finns i marken.
Sådan geologisk information är bland annat viktig för företag i byggsektorn och för annan offentlig förvaltning.
– Att veta vad som finns i och under marken är avgörande för hela samhällsbyggandet, för att kunna skapa robust infrastruktur, säger kommunikationschefen Charlotte Nilsson Kylesten.
Egentligen skulle alla svenska myndigheter ha öppna data senast den 9 juni i år. Då var det bara SGU som var klara. Man har nu flyttat fram tidsgränsen för många myndigheter.
En anledning till fördröjningen är att det tar tid att digitalisera data och bygga om hemsidor. En annan faktor är det ekonomiska.
I Sverige har myndigheter länge kunnat ta ut avgifter för att dela sina handlingar med allmänheten och med media. Ett kriterium för öppna data enligt EU:s direktiv är att informationen är avgiftsfri, som SGU:s data nu är.
– För några av de andra myndigheterna innebär avgifterna ganska stora intäkter som nu försvinner, säger Lars-Kristian Stölen.
SGU nöjde sig inte med att publicera sin data – de utvecklade också olika karttjänster som gör det lättare att använda deras information.
På grund av detta fick SGU nyligen ta emot Offentlighetspriset, som Tidningsutgivarna delar ut varje år sedan 2021. Priset går till en del av den offentliga förvaltningen som "i handling gör sitt bästa för att upprätthålla offentlighetsprincipen".
– Det är en form av demokratipris som vi har fått. Det är en demokratisk fråga för allmänheten att kunna ta del av den information som myndigheten har, för att kunna ta välgrundade beslut, säger Charlotte Nilsson Kylesten.