Från och med den 1 juli i år försvann preskriptionen för mord och dråp. De ouppklarade fall som inte har preskriberats kommer därmed att åter tas upp för granskning. Hundratals mord runtom i landet är ännu olösta och för Uppsalas del gäller det främst morden i Knivsta och Librobäck 2002 och i Gränby 2004.
Fallen betraktas som polisiärt uppklarade (man anser sig veta vilken/vilka gärningsmännen är) men ingen har blivit dömd. Enligt Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström klaras fallen inte upp på grund av att de personer som skulle kunna vittna inte vill berätta.
– Även om det finns en misstanke om vem gärningsmannen är så räcker inte bevisningen utan vittnesmål, berättar Christer Nordström.
Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, sker det omkring hundra fall av mord, dråp och misshandel med dödlig utgång årligen sedan trettio år tillbaka. Av tio mord klaras åtta upp. Möjligheterna för att klara upp dessa fall är därför osäkra men Christer Nordström menar att på lång sikt kan denna förändring ha betydelse.
– De personer som begår den här typen av grövre brott ska veta att ingen preskription finns. Så fort det kommer in nya uppgifter så fortsätter rättsprocessen, säger Christer Nordström.
Knivsta och Librobäck: Den 2 augusti 2002 hittades en 33-årig man mördad i Knivsta. Fallet har likheter med mordet den 24 februari samma år i Librobäck då en 25-årig man mördades. Båda männen avrättades med skott i huvudet. Polisen tror sig veta vilka som står bakom dödskjutningarna, men gärningsmännen går fria.
Gränby: Den 7 juli 2004 sköts en 21-åring till döds utanför sin bostad i Gränby med nio skott i huvudet. Uppsala tingsrätt dömde den misstänkte till åtta års fängelse, men han friades av hovrätten då man inte ansåg att det gick att döma på ett utpekande som enbart gjorts i polisförhör.
Uppsalamord granskas på nytt
Sedan 2002 finns fortfarande tre ouppklarade mord i Uppsala. Slopad preskriptionstid ger polisen mer tid att lösa fallen. Men det stora problemet vid utredningar, enligt polisen, är inte tidsaspekten utan att få människor att vittna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!