Uppsalameny på Måltidens dag

Martin Andersson,  2011 års vinnare av tävlingen Den lokala kocken, har tagit fram en meny som på torsdagen serveras på Uppsalas alla kommunala förskolor, skolor, seniorrestauranger och vårdboenden för att fira Måltidens dag.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2011-10-20 08:54

Martin Andersson är även köksmästare på  restaurang Stationen.

Hur har du planerat menyn?
– Jag har försökt göra något som är barnvänligt med svenska smaker. En höstig smak var jag ute efter, med viltskav och svamp.

Maten ska avnjutas på allt från seniorboenden till förskolor. Hur gör man en meny som tilltalar alla åldrar?
– Vi får väl se om det passar. Jag tänkte att kebab skulle kännas barnvänligt, och att viltsmaken med svenska kryddor skulle tilltala de äldre.

Hur känns det att vara en så central del av Måltidens dag?
– Det är kul. Jag blev tillfrågad om att komponera en meny, och det kändes roligt.  Jag ska vara i en skolmatsal, men vet inte riktigt vad jag ska göra än. Men det blir väl inte mer kaotiskt än en dag här. Det har varit full rulle här på Stationen sedan vi öppnade, det är extra mycket att göra så här i början. Så att vara med på Måltidens dag blir nästan avkopplande som variation.

Vad tycker du om Måltidens dag?
– Det är ett trevligt initiativ, och det har varit spännande att skapa en meny som ska ätas av så många.

Till sist, vad är din egen favoriträtt?
– Det beror helt på tillfället. Har man jobbat i fjorton timmar så kan en korv från macken vara det godaste i världen.
 

MENY

Så här ser dagens meny ut:
Viltskavskebab med tunnbröd, svamp, hemlagat potatismos, pepparrotsyoghurt och rårörda lingon.
Vegetariskt: Viltkryddad quorn
Höstslaw med vitkål, gurka och äpple
Sallad med haricots verts, vaxbönor, solroskärnor och kikärter
Curryrostad blomkål
Gräddfilspannacotta med chokladsmulor och hemkokt jordgubbssylt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!