Uppsalamaffians ledare fick toppjobb i spelföretag
Före detta ledaren för Uppsalamaffian har fram till i torsdags haft en hög post i spelföretaget Gizmondo där han fått ut 24 miljoner kronor, skriver Aftonbladet. Vi har inget med detta att göra, säger Linus von Schantz, vd för Gizmondo i Uppsala.
De utpekade personerna är Stefan Eriksson och ytterligare två personer från Uppsala. De dömdes för drygt tio år sedan till långa fängelsestraff för bland annat grova ekonomiska brott. Stefan Eriksson har avtjänat ett tioårigt straff.
En av männen, kallad Uppsalamaffians torped, påstås nu fungera som säkerhetschef vid Gizmondo. Han dömdes senast 2003 till drygt ett års fängelse för kvinnomisshandel.
Lämnar samtliga uppdrag
Gizmondo arbetar med dataspel för underhållningsbranschen och säljer spelkonsoller. Enligt Aftonbladet har företaget hittills i år gjort en förlust på 1,6 miljarder kronor. Samtidigt ska Stefan Eriksson ha fått ut lön och bonus på 24 miljoner och haft en tjänstebilsförmån värd 800 000 kronor.
Gizmondo ägs av det amerikanska bolaget Tiger Telematics som är noterat på Nasdaqbörsen i USA. I torsdags meddelade Tiger Telematics att Stefan Eriksson med omedelbar verkan lämnar samtliga uppdrag i Gizmondo.
Enligt ett pressmeddelande kommer han dock att behålla sina aktier i företaget.
UNT har utan framgång sökt företrädare för Gizmondo i Storbritannien.
Enligt Gizmondos hemsida representeras företaget i Sverige av Gizmondo Nordic AB i Uppsala.
— Den enda koppling vi har till Gizmondo är namnet och att vi säljer deras spel. Vi är ett helt fristående bolag och har inga ägarrelationer till Gizmondo i Storbritannien, säger Linus von Schantz, vd för Gizmondo Nordic AB.
Har avtjänat sina straff
Linus von Schantz uppger att han för något år sedan fick veta att de tre före detta ledarna för Uppsalamaffian ingick i Gizmondo i Storbritannien.
— Jag tyckte inte att det var oroväckande. De är dömda för brott men har avtjänat sina straff. Själv har jag aldrig träffat någon av dem. Vi har gjort affärer med andra personer vid Gizmondo och allt har varit seriöst.
I Aftonbladet ifrågasätts vart de 1,6 miljarder kronor som investerats i Gizmondo i Storbritannien tagit vägen. Linus von Schantz framhåller att det är naturligt med stora utvecklingskostnader i ett företag som tar fram avancerad teknik.
— Bonus och lön på 24 miljoner låter mycket men det finns inget som visar att något skumt har hänt.
Thomas Palmberg, tillförordnad operativ chef vid Finanspolisen, vill varken bekräfta eller dementera om man tittar närmare på Gizmondo.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!