Uppsalaläkaren: Sjukdomsläget just nu är unikt

Är du förkyld? Du är inte ensam. I år sprids ovanligt många luftvägssjukdomar tidigt på säsongen. Barnläkaren Fredrik Cederblad befarar att det också blir en svår magsjukesäsong.

"Under min ganska långa karriär har jag har aldrig varit med om ett sånt infektionsläge den här tiden på året", säger Fredrik Cederblad, som är barnläkare vid Uppsala Barncentrum vårdcentral.

"Under min ganska långa karriär har jag har aldrig varit med om ett sånt infektionsläge den här tiden på året", säger Fredrik Cederblad, som är barnläkare vid Uppsala Barncentrum vårdcentral.

Foto: Anders Ahlrgen

Uppsala2021-11-11 05:00

Svar just nu

Som UNT rapporterat har ovanligt många Uppsalabor behövt vabba i höst, och den höga spridningen av RS-viruset har lett till att rekordmånga bebisar behöver vård på Akademiska barnsjukhuset.

– Under min ganska långa karriär har jag har aldrig varit med om ett sånt infektionsläge den här tiden på året. Som det är nu är det lika illa eller värre än hur det brukar vara maximalt under februari, mars, säger Fredrik Cederblad, barnläkare vid Uppsala Barncentrum vårdcentral.

Varför är det så stor spridning i år?

– Det är ju så att efter sommaruppehållen, när skolor och förskolor drar igång, så träffas barn som inte träffats på ett tag. Och de har med sig virus som de då byter med sina klasskamrater. Då blir det en liten topp i slutet av augusti och början på september. Det som skiljer sig i år är att det i vanliga fall brukar vara ganska lugnt fram till januari, februari, mars. Så i stället för lugna ner sig har det i år bara blivit värre och värre efter sommaren. 

Har pandemin gjort att vi har fått sämre immunförsvar?

– Åtgärderna för att förhindra smittspridningen har haft en extrem påverkan på övriga infektioner. Förutom covid var förra vintern den lugnaste rent infektionsmässigt jag någonsin varit med om. Det var nästan inga RS-fall, bara ströfall av influensa, och magsjukor var på väldigt låga nivåer. Problemet är att det gör att många har en dålig immunitet mot de här virusen, för att det var så länge sedan de stötte på dem. Immuniteten har gått ner lite. Så när man träffas och umgås mer som förr, då blir det en väldig spridning.

Vinterkräksjukan, influensan och en del andra "vanliga" sjukdomar minskade under pandemin. Kommer vi se en ökning av dessa sjukdomar när vi nu återgår till ett normalt liv?

– Ja, jag tror man redan har sett det lite. Det som har dominerat nu har varit luftvägssjukdomar, men även magsjuka har man börjat se fall av. Jag kan inte riktigt sia om vad som kommer hända, men jag tror att det nog kommer bli en relativt omfattande magsjukesäsong.

I år är det ovanligt stor spridning av RS-viruset, varför?

– Förra året såg jag inte ett enda fall. Alla barnkliniker beskrev att det var extremt lugnt, vilket gör att det nu inte finns någon immunitet. Man kan nästan förställa sig att viruset har legat och väntat, så nu när det får chansen att spridas så sprids det väldigt mycket. 

Hur ska man som förälder tänka för att skydda sina barn mot RS-viruset?

– Har man spädbarn, framförallt upp till fem, sex månader, bör man undvika folk med luftvägssymptom. Man bör vara väldigt försiktig att ta med barn ut i samhället, till exempel när man handlar. Man bör hålla dem isolerade. Problemet är att det många gånger finns äldre syskon som tar med viruset hem, och det är svårt att skydda sig mot. Men det är viktigt att man ändå försöker tänka på det.

Hur länge ska vi dras med förkylningstiderna, när kommer ljusningen?

– Det här är ett läge jag aldrig varit med om. Det är väldigt svårt att säga vad som kommer hända. Traditionellt sett brukar det vara så att vintern kommer och man är inne mycket. Det är tätare både på skola och arbetsplatser vilket gör att infektionerna sprids. Trots att vi inte har det läget riktigt än är det väldigt stor spridning. Om det här blir bättre ett tag eller håller sig på en här nivån eller blir värre vet jag inte. 

Luftvägsinfektioner

Årets förkylningssäsong har kommit ovanligt tidigt. Vecka 40, några dagar in i oktober, gjordes drygt 3 000 ansökningar i Uppsala kommun om vab, det vill säga ersättning för vård av barn. Det var nästan dubbelt så många som under samma vecka både 2020 och 2019.

Under hösten har det framförallt varit stor spridning av RS-viruset, som även det började spridas ovanligt tidigt. På Akademiska sjukhuset har trycket varit hårt och vårdplatserna för RS-sjuka barn har utökats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!