Uppsalaläkare varnar för tuberkulos

Utan nya effektiva motåtgärder riskerar tuberkulos att om några årtionden bli en lika dödlig sjukdom i rika länder som Sverige som den i dag är i Afrika och Asien.

Uppsala2007-03-26 18:31
Det varnar fem svenska professorer i ett inlägg på DN Debatt på måndagen.
- För att den globala bekämpningen av tbc ska bli effektiv är det framför allt viktigt att utveckla ett nytt effektivt vaccin, säger professor Gunnar Boman vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik, som är en av undertecknarna av artikeln.
I världsskala insjuknar årligen uppemot nio miljoner människor i tuberkulos och nära två miljoner dör i sjukdomen.
Under senare år har bakterier som är resistenta mot de vanliga tuberkulosläkemedlen blivit ett växande problem.
- Allvarligast är att det nu även finns bakteriestammar som inga tuberkulosläkemedel överhuvudtaget biter på. De sprids i vår närhet på andra sidan Östersjön i Baltikum och Ryssland, säger Gunnar Boman.

Han och hans kollegor efterlyser kraftåtgärder för att få fram nya läkemedel, men framför allt nya effektiva vaccin mot tbc.
- Det finns en lovande svensk vaccinkandidat som tas som sprej i näsan, men fortfarande saknas de tre till fem miljoner kronor som behövs för att börja pröva den på människa, säger Gunnar Boman.
Förra året insjuknade 498 personer i Sverige i tuberkulos. Det är en minskning med 13 procent jämfört med året innan, men ändå den näst högsta siffran sedan millennieskiftet, visar färsk statistik från Smittskyddsinstitutet i Solna.
15 av tuberkulosfallen 2006 inträffade bland personer i Uppsala län.
Numera upptäcks de flesta fallen av tuberkulos i Sverige hos personer födda i områden där sjukdomen är vanlig, framför allt vissa delar av Afrika.

Av dem som insjuknade i tuberkulos i Sverige förra året var drygt en fjärdedel, 28 procent, eller 139 personer födda i landet. Den yngsta var bara 9 månader gammal.
De flesta svenskfödda tbc-patienter är dock äldre personer, som smittades av tuberkulosbakterien för flera årtionden. sedan. Det är först när deras immunförsvar försvagats på äldre dar som bakterien fått chans att föröka sig och åstadkomma en regelrätt infektion.
22 patienter avled inom två månader efter att ha fått diagnosen tuberkulos. För flera av dem var dödsorsaken dock andra sjukdomar än tuberkulos.
Av de svenska patienterna förra året var 9 procent infekterade av bakterier med resistens mot det mest använda läkemedlet mot tuberkulos, isoniazid.

@6b Byline andrarad:ake.spross@unt.se 018-478 13 12
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!