Uppsalaläkare kritisk till Göteborgsforskning

Barnläkaren Leif Elinder från Uppsala har uttalat stark misstro mot att behandla barn med centralstimulerande läkemedel. Han har utan framgång försökt ta del av den så kallade Göteborgsstudien. Undersökningen har banat väg för att behandla barn och ungdomar med svåra neuropsykiatriska besvär med centralstimulantia.

Tar strid för offentligheten. Uppsalaläkaren Leif Elinder och sociologen Eva Kärfve från Lund har utan framgång försökt få tillgång till den så kallade Göteborgsstudien om damp. Forskaren har vägrat och i går möttes de i Göteborgs tingsrätt.

Tar strid för offentligheten. Uppsalaläkaren Leif Elinder och sociologen Eva Kärfve från Lund har utan framgång försökt få tillgång till den så kallade Göteborgsstudien om damp. Forskaren har vägrat och i går möttes de i Göteborgs tingsrätt.

Foto: Bobbo Lauhage/ Scanpix

Uppsala2005-05-26 00:00
På onsdagen inleddes rättegången mot professor Christopher Gillberg i Göteborg. Han står åtalad för tjänstefel eftersom han, med hänvisning till sekretesskydd vägrat att lämna ut sitt forskningsmaterial.
Barnläkaren Leif Elinder från Uppsala kallades till domstolen som vittne. Han har i flera år försökt ta del av den så kallade Göteborgsstudien. Leif Elinder har studerat en del av materialet genom tidigare avhandlingar. Han karaktäriserar studien som ovetenskaplig.
- I studien har man samlat ett antal sjuåringar vid ett givet tillfälle och låtit dem besvara en enkät. Därefter fick 42 barn diagnosen damp. Barnen har genom åren följts upp utan att de fått veta varför. Forskarna ville bara se vad som skulle hända med dem. Barnen fick heller ingen hjälp, är det etiskt riktigt? undrar Leif Elinder.

Saknar specifik behandling
Han är också kritisk till att Göteborgsprofessorn hävdat att barn med svåra neuropsykiatriska besvär kan räkna med ett livslångt handikapp.
- Det finns inga som helst belägg för detta. Påståendet att adhd orsakas av en kemisk obalans i hjärnan, och som korrigeras med amfetamin är milt uttryckt en osanning. Det är en godtycklig diagnos när man stämplar barn som är stökiga.
Eftersom det inte finns en specifik orsak finns det heller ingen specifik behandling, resonerar Leif Elinder.
Han förstår att såväl föräldrar som lärare kan se behandlingen med centralstimulantia som positivt.
- Preparaten har en viss positiv effekt. Stökiga barn blir avspända, fogliga och lugna. Vad som händer på lång sikt vet vi inte. Vi vet heller inte vad som händer när medicineringen avbryts, det kan bli rejäla biverkningar. Vi ska inte experimentera med barn, säger Leif Elinder.

Fler kritiker
Han är inte den enda som är kritisk till Göteborgsstudien. I den senaste utgåvan av Dagens Medicin hävdar två forskare vid Karolinska institutet att studien bygger på ett alltför svagt underlag för att det ska vara möjligt att dra några slutsatser.
Forskarna har lika lite som någon annan tillgång till hela undersökningen, men mot bakgrund av de resultat som tidigare presenterats framför de flera kritiska synpunkter. Det saknas bland annat en godtagbar epidemiologisk metodik, det saknas en så kallad bortfallsanalys och det finns heller ingen acceptabel kontroll av könsskillnadernas betydelse i studien.
- Jag har hela tiden hävdat att Göteborgsstudien är ovetenskaplig. Detta var spiken i kistan, säger Leif Elinder.
Den åtalade Christopher Gillberg uppger till TT att han anser sig utsatt för en långvarig förtalskampanj av de som velat få ut hans forskningsmaterial.
- Att som forskare bli anklagad för fusk är den största synd som finns, det är som att vara anklagad för mord, sade han under onsdagens rättegång.

Fotnot: De barn och ungdomar i Uppsala län som får vänta länge på behandling med centralstimulerande läkemedel köar vid landstingets Habilitering och hjälpmedel, inte vid Barnpsyk som felaktigt uppgavs i onsdagens UNT.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om