Uppsalaläkare anmäler ytterligare en tv-serie

En pensionerad läkare, tidigare anställd vid Akademiska sjukhuset, har anmält landstinget och olika ambulansbolag i Stockholms län till justitieombudsmannen, JO, efter tv-produktionen Livräddarna som produceras på uppdrag av SVT. Han anser att de har medverkat till att filmteamet begått hemfridsbrott och olaga intrång när de har filmat svårt sjuka personer utan deras medgivande.

Uppsala2011-07-01 10:41

Samma läkare har tidigare anmält Akademiska sjukhuset i Uppsala för medverkan i tv-serierna Sjukhuset som visades i TV 3 och 112 - på liv och död som visades i TV 4. Läkaren är kritiskt till att filminspelningarna har ägt rum i akuta vårdsituationer utan att de medverkande patienterna i förväg har gett sitt godkännande. Enligt anmälan har filmteam följt med akutläkarbilen och fått tillträde till de vårdsökandes lokaler.

Det var 2009 som läkaren anmälde Akademiska sjukhuset för medverkan i tv-serien Sjukhuset, men först i mars tidigare i år fattades beslut i frågan. JO skrev då bland annat att ”det är anmärkningsvärt att Akademiska sjukhuset genom ett avtal har godkänt att gällande sekretessregler kan åsidosättas”. JO ifrågasatte även landstinget i Uppsala läns uppfattning att medborgarnas integritetsintresse stått i förgrunden i samband med inspelningen.

Anmälan mot sjukhusets medverkan i 112 - på liv och död inkom till JO den 20 juni och något beslut har ännu inte fattats. I anmälan mot Stockholms läns landsting och ambulanssjukvård skriver Uppsalaläkaren att han anser att sjukvårdspersonalen på insatsplatserna har försummat sina skyldigheter att värna om de vårdsökandes integritet. ”Att helt främmande personer olovligen intränger i en enskild bostad och filmar döende hjälpsökande hör till de grövsta kränkningar av den personliga integriteten som kan tänkas”, skriver han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om