Uppsalakvinnor utvecklas i nytt program

I vår startar ett nytt utvecklingsprogram för yrkeskvinnor i Uppsala; Klara K. Bakom idén står Uppsalaborna Susanne Özmete och Anna Cederquist. Tanken är att Klara K ska ge kvinnor nya kontaktnät och tid för personlig utveckling.

Anna Cederqvist och Susanne Özmete.

Anna Cederqvist och Susanne Özmete.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2007-01-09 00:01
- Det här är något som vi själva har saknat i Uppsala. Jämställdhet är en strategiskt viktig fråga för företagen. Vi ville hitta en form som kan underlätta för kvinnor att ta sig fram i yrkeslivet, säger Anna Cederquist.
@3a Text:Hon tycker att det är särskilt viktigt att skapa ett professionellt kontaktnät i Uppsala. Många pendlar till arbeten utanför stan och inte hinner bygga nätverk hemma annat än på det privata planet.

Kvinnligt kontaktskapande
I yrkeslivet är många nätverk också specialiserade, det saknas möjligheter att träffa kvinnor från andra arbetsområden, menar Susanne Özmete.
- Män är bättre på att bygga och att använda sig professionellt av sina nätverk, till exempel när man söker nya jobb. Därför vill vi fokusera på kvinnligt kontaktskapande, säger hon.
Till våren vill Susanne Özmete och Anna Cederquist samla ungefär 70 - 100 yrkeskvinnor som deltar i programmet och bildar det första nätverket.
Klara K utgår från tre värdeord, Karriär, Krav och Kommunikation.
- Karriär beskriver den del som handlar om kunskap och utbildning. Krav står för sådant som prestationskrav i livet och hur man kan hantera det. Kommunikation handlar till exempel om hur vi använder språket, säger Anna Cederquist.
Medlemmarna går på seminarier, utvecklar kontakter och tar del av nyheter inom bland annat arbetsliv, hälsa och kultur.

Flera har nappat
Under hösten har de två initiativtagarna träffat och sålt in konceptet Klara K till personalansvariga på stora företag och organisationer i Uppsala. Och intresset finns. Hittills har bland andra Electrolux, landstinget och Uppsalahem köpt utbildningsplatser.
- Företagen kan använda medlemskapet som ett sätt att premiera kvinnliga anställda. De får också en återkoppling när utbildningen är klar, säger Susanne Özmete.
Varför måste programmet vända sig till enbart kvinnor?
- Behovet finns säkert hos både män och kvinnor. Men, generellt sett så har kvinnor svårare att ta sig fram i yrkeslivet. De måste vara duktigare än sina manliga kolleger och hela tiden bevisa att de duger, säger Anna Cederquist.

Ensamma på chefsnivå
Hon tillägger att många personalchefer vittnar om att kvinnor på exempelvis mellanchefsnivåer är väldigt ensamma, de saknar ofta ett professionellt nätverk.
Klara K är inte ledarskapsutveckling på den nivå som exempelvis chefsutvecklingsprogrammet Ruter Dam har.
- Vi vänder oss till yrkeskvinnor i allmänhet. Vi uppfyller mellanskiktet och tar vid där Ruter Dam slutar, säger Anna Cederquist.

PERSONFAKTA


@3a Text:Namn: Anna Cederquist
Bor: I Uppsala
Familj: make, två barn
Utbildning: ekonom
Aktuell: initiativtagare till Klara K och delägare i Inspirationsbolaget

Namn: Susanne Özmete
Bor: Uppsala
Familj: make, ett barn
Utbildning: ekonomi, konstvetenskap, projektledning
kommersiell fastighetsförvaltning
Aktuell: initiativtagare till Klara K och delägare i Inspirationsbolaget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om