I dag finns 394 restauranger och kaféer i Uppsala kommun, däribland fem krogar som kvalat in i krogguiden White guide.
Senaste tillskottet är innerstadskrogen Frenchi som slår upp sina portar i dag, fredag i Rådhuset. Det är en påkostad satsning signerad Svenssons krogar med plats för 220 gäster inne och 250 platser utomhus. Och så sent som i förra veckan öppnade Sherlocks Black Brook, en ny kvarterskrog på Anundsgatan i Svartbäcken,
Den positiva trenden med fler restauranger och fler gäster märks i hela landet men Uppsala sticker ut, berättar Clara Nilsson på bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita.
– Restaurangmarknaden växer snabbare här än i resten av landet. Vi har en stark och stabil tillväxt med flera restauranger som håller en hög gastronomisk nivå. Dessutom fortsätter kafétrenden att utvecklas, säger hon.
Siffror över restaurangnäringens utveckling i Uppsala visar att marknaden vuxit med i snitt sju procent per år från 2002 fram till i dag. Under samma period hade hela riket en tillväxt på 6,3 procent,
Det här placerar Uppsala på åttonde plats när det gäller tillväxt mätt i omsättning under åren 2002-2015. I fjol hade Uppsala klättrat till att bli den fjärde största restaurangkommunen, sett till hur mycket krogarna omsätter.
Även antalet restauranganställda har fördubblats. Förra året var 2 500 personer anställda på ett kafé eller en restaurang, antingen som timanställd inhoppare eller som fast anställd.
– Uppsala har en ung befolkning och är en studentstad som gör att det finns många studenter som jobbar extra under studierna. Restaurangbranschen skapar många nya jobb, särskilt för personer utan utbildning och erfarenhet. De kan få sitt första jobb här, säger Clara Nilsson
Uppsalas krögare är dessutom duktiga på att anställa unga och utlandsfödda personer. Bland de 2 500 personer som har en anställning är 35 procent under 25 år. Fyra av tio är utlandsfödda.
Men bland arbetsgivarna finns farhågor kring vad som kommer att hända första juni då sänkta arbetsgivaravgifter slopas helt.
– En av förklaringarna till restaurangbranschens uppåtgående är att arbetsgivare vågat ta steget att anställa personer under 26 år när arbetsgivaravgifterna varit lägre. Om man ökar kostnaden för att anställa, blir det svårare för arbetsgivarna att ta steget, säger Clara Nilsson.
Att restaurangbranschen slår nya rekord är ett kvitto på att Uppsala har förmågan att möta tillväxten på ett bra sätt, menar Yvonne Näsström, näringslivsdirektör i kommunen.
– I vår översiktsplan för Uppsalas framtid planerar vi för att vara en attraktiv kommun och då är restaurangbranschen viktig. Vår roll är att ge krögarna rätt förutsättningar. När vi planerar nya stadsdelar ser vi till exempel till att bottenvåningarna i fastigheterna viks för den här typen av verksamhet, säger Yvonne Näsström.
Enligt henne har kommunen också förbättrat sina processer när det gäller livsmedels- och serveringstillstånd, vilket underlättar för den som vill öppna en ny krog eller ett nytt kafé.
– Vi har även ett tätt samarbete med föreningen Uppsala city där företagen och fastighetsägare diskuterar hur stadskärnan ska utvecklas för att möta invånarnas behov. I denna dialog har kommunen en viktig röst.