PÄ fredag klockan 15 blir det dans pÄ nattklubben Birger Jarl, BJ. Att det dansas pÄ BJ kan lÄta trivialt men Àr faktiskt en liten milstolpe. Till följd av de lÀttade restriktionerna Àr det nÀmligen första gÄngen sedan mars 2020 som dans tillÄts i lokalerna.
â Vi gĂ„r frĂ„n noll till hundra pĂ„ en gĂ„ng, sĂ€ger Johan Lindh, delĂ€gare vid BJ.
Han har ingen aning om hur mÄnga festsugna som dyker upp men rÀknar med att det kan bli fullt, vilket skulle innebÀra runt 2 000 personer. Inne i BJ:s lokaler nedanför Slottet laddar man nu inför premiÀrkvÀllen. Hantverkare bygger om en bar, garderoben mÄlas om och det fejas och putsas för fullt.
Johan Lindh Àr lÀttad över att den tunga filt som vilat över Uppsalas restaurangvÀrld i 18 mÄnader nu lyfts bort. Samtidigt Àr det med viss bÀvan han invÀntar den eventuella anstormningen.
â En stor del av de restauranganstĂ€llda tvingades ju lĂ€mna branschen nĂ€r allt stĂ€ngde under pandemin. Vi har anstĂ€llt mĂ„nga helt oerfarna och nĂ€r vi hade möte i gĂ„r förklarade jag att det kan bli trĂ„ngt nĂ€r vi öppnar nattklubben och att det kan bli en del fylla, sĂ€ger Johan Lindh.
Inom Uppsalas krogbransch pÄgÄr en intensiv jakt pÄ personal och konkurrensen om arbetskraften Àr hÄrd. Situationen blir tydlig nÀr UNT kliver in pÄ Villa Romana vid Gamla Torget. I baren stÄr krögaren Joshua Guven och lÀr purfÀrska servitrisen Rebecka Thieme vinserveringens grunder.
â Du ska hĂ€lla upp vinet till den hĂ€r nivĂ„n i glaset, förklarar han.
Det Àr Rebecka Thiemes premiÀrdag pÄ jobbet.
â Tidigare arbetade jag med ekonomi men ville testa nĂ„got nytt. Snart ska jag servera för första gĂ„ngen, det ska bli spĂ€nnande, sĂ€ger hon.
Pamilla Armstrong, restaurangchef pÄ Villa Romana, drar en djup suck nÀr bristen pÄ arbetskraft kommer pÄ tal.
â Vi har varit underbemannade hela sommaren och skriker efter personal. SĂ„ Ă€r det vid restauranger inom hela Uppsala och Ă€ven oerfarna personer fĂ„r anstĂ€llning.
â Har de tvĂ„ hĂ€nder och tvĂ„ fötter fĂ„r de jobba, inflikar Joshua Guven.
I och med att restriktionerna lÀttar pÄ onsdag behöver restaurangbord inte lÀngre stÄ med en meters mellanrum vilket innebÀr plats för fler gÀster. Det blir Àven fritt fram med trÀngsel vid baren och regeln om högst Ätta personer vid samma bord tas bort. FrÄgan Àr om folk kommer att flockas vid Uppsalas utestÀllen i helgen.
â Jag tror det blir koslĂ€pp, sĂ€ger George Karademir vid Magnussons pĂ„ Ăstra Ă gatan.
Han kopplar av med en kopp kaffe i restaurangen efter lunchruschen och verkar förvÀntansfull inför framtiden.
â Folk har sagt till mig: "PĂ„ onsdag kan vi börja leva igen".
Men det visar sig att George Karademir har blandade kÀnslor. Han befarar att smittan kan komma tillbaka i och med att sÄ mÄnga, frÀmst unga, fortfarande Àr ovaccinerade.
Ăven Magnus Björkegren, som Ă€ger nattklubben Flustret, har en avvaktande instĂ€llning.
â Det Ă€r skönt att det kommer energi i branschen men jag Ă€r inte sĂ€ker pĂ„ att det kommer att gĂ„ smĂ€rtfritt. Personalbristen och smittan kan stĂ€lla till det.
Flustret har varit igenbommat sedan mars 2020. Trots behovet av att öppna igen har Magnus Björkegren beslutat att Flustret ska starta med mindre arrangemang och det dröjer nÄgra veckor innan nattklubben drar igÄng pÄ allvar.
MÄnga krögare har en tuff tid bakom sig och ekonomin har tagit mycket stryk. Hikmet Isirgan pÄ Unico vid GÄgatan berÀttar att hans företag tappat totalt 8 miljoner kronor i omsÀttning under 2020 och 2021 jÀmfört med normala Är. Staten har kompenserat en del men inte allt, uppger han.
NÀr tror du att Uppsalas krogbransch Àr tillbaka pÄ samma nivÄ som innan pandemin?
â Jag tror Ă„terhĂ€mtningen kommer att gĂ„ lĂ„ngsamt, för pandemin Ă€r inte över Ă€n. Det dröjer nog minst ett Ă„r innan det blir som förr, spĂ„r Hikmet Isirgan.
Regeln om att mÀnniskor inte fÄr röra sig fritt i lokalerna tas alltsÄ bort frÄn och med onsdagen. Stefan Wahlstrand pÄ Plock vid Dragarbrunnsgatan pÄpekar att det gör arbetssituationen drÀgligare.
â Vi har varit tvungna att hela tiden sĂ€ga Ă„t folk att inte blanda sig med andra sĂ€llskap och att hĂ„lla avstĂ„nd i toakön. Vi har fĂ„tt vara pĂ„ grĂ€nsen till otrevliga och det slipper vi nu.
Stefan Wahlstrand passar upp det fÄtal lunchgÀster som kommit till Plock den hÀr dagen. Han sammanfattar vad mÄnga krögare verkar kÀnna:
â Det har varit en jĂ€ttejobbig tid men nu kĂ€nner jag stor lĂ€ttnad.