Uppsalakritik mot ny tågstudie

En ny studie om planerna på tågstopp mellan Märsta och Stockholm, bland annat för Uppsalapendeln, får skarp kritik av landstinget och kommunerna i Uppsala län.

Uppsala2002-04-11 00:01
Den nya studien saknar tillräcklig stringens för att fungera som underlag i arbetet med att förbättra pendlingsmöjligheterna i stråket Uppsala — Stockholm. Det anser C-framåt, samarbetsprojektet mellan landsting och kommuner i Uppsala län. Dessutom har Uppsala och blivande Knivsta kommun inte tillfrågats om sina synpunkter, enligt kritiken.
Studien har utförts på uppdrag av regionplane- och trafikkontoret vid Stockholms läns landsting. Kritiken från Uppsalakommunerna och C-landstinget återfinns i gruppens remissvar.
Studien behandlar frågan om vilken befintlig tågstation i norra Storstockholm som ska utvecklas till en större knutpunkt för regional och lokal trafik, kallad Stockholm Nord. C-framåt riktar skarp kritik mot studien på främst två punkter.

Förespråkar Helenelund
Dels saknar Uppsalagruppen en definition av syftet med Stockholm Nord. I den regionala utvecklingsplanen för Stockholmsregionen, som studien hänvisar till, nämns Stockholm Nord som en storskalig knutpunkt för pendeltåg, regionaltåg, fjärrtåg och lokal spår— och busstrafik. C-framåt anser att en sådan satsning ligger långt fram i tiden.
I stället vill Uppsalagruppen få till stånd ett tågstopp för regionaltrafiken inom de närmaste åren. C-framåt förespråkar nya stopp på Helenelunds station, nära Kista. Från Uppsala arbetspendlar i dag cirka 1 200 personer till Kista, de allra flesta med bil. Enligt C-framåt är området särskilt viktigt att knyta närmare Uppsala.

Uppsala och Sigtuna inte tillfrågade
C-framåt kritiserar också studiens jämförelse av de åtta stationer i Stockholms län som valet står emellan. Stationernas betydelse för regional utveckling och som alternativ till bilpendling har inte belysts tillräckligt noggrannt, anser Uppsalagruppen.
Dessutom är gruppen kritisk till att de intervjuade kommunerna i studien — samtliga i Stockholms län — fått ge synpunkter även på lägen i andra kommuner, medan Uppsala, Sigtuna och blivande Knivsta kommun inte tillfrågats.
Slutsatsen från C-framåt är att de fyra initiativtagarna till det så kallade ABC-projektet — landstingen i Uppsala och Stockholm, Uppsala kommun samt Stockholms stad — nu snabbt ska klarlägga möjligheterna och driva på för ett tågstopp i Helenelund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om