Uppsalainstrument ska undersöka Saturnusmåne
Rymdfarkosten Cassini/Huygens förmedlade på onsdagen de första närbilderna av Saturnus största måne Titan. Denna händelse samlade många Uppsalaforskare vid Ångströmlaboratoriet framför storbilds-tv-apparaten med direktutsändning från amerikanska rymdflygstyrelsen NASA. Ombord på Cassini finns ett instrument tillverkat i Uppsala.
Titan
Foto: Nasa
- Det var på ett ungefär som vi hade förväntat oss, säger Mats André, professor i rymdfysik, sedan Saturnus största måne visats i närbild.
- Det mest förvånande var att det finns såpass mycket kontraster i bilderna av Titan. Man kan se många ljusa fält på månen, vilket tyder på att det finns någon form av hav där, dock inte i form av vatten utan kanske olika typer av gaser, säger han.
Mätinstrument från Uppsala
Titan är en måne stor som planeten Mars, och har en tjock atmosfär av väte och kväve. För rymdforskarna är Titan intressant därför att den tjocka kväveatmosfären liknar den som jorden hade vid den tidpunkt då livet uppkom för fyra miljarder år sedan.
Atmosfären skall undersökas av det Uppsalainstrument som finns ombord, en Langmuirsond som är ett slags väderstation för mätningar av elektriskt laddad gas.
Rymdfarkosten Cassini/Hyugens väger tre ton och har färdats i sju år. Just nu flyger den rakt igenom den övre atmosfären till Titan, där den skall landa 14 januari 2005.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!