– Det var när jag träffade Lisa som jag blev väldigt fertilitetssugen.
Influencerparet Henrik Borg och Lisa Borg (tidigare Anckarman) sitter i Nyhetsmorgons soffa och svarar på frågor om sin barnlängtan. När de gick ut med att de skulle göra en Youtube-serie om sina IVF-försök blev både svenska och norska medier som hajar och de fick sitta i både tv-soffor och i intervjuer med Se och hör. Intresset för ofrivillig barnlöshet är uppenbarligen enormt.
Uppsalainfluencern Lisa Anckarman, 34 år, som för två år sedan blev Lisa Borg när hon gifte sig med Henrik Borg, 30 år, har precis lagt ut det fjärde och sista programmet på Youtube om sin och makens kamp för att bli gravida.
– Jag har yrsel och synbortfall, jag tror att det är hormonerna IVF:en.
Lisa och Henrik hade försökt få barn på naturlig väg i ett år innan de sökte för att göra en utredning om IVF på Akademiska sjukhuset. IVF, eller provrörsbefruktning innebär att man plockar ut mogna ägg ur kvinnan och befruktar dem med spermier från mannen. När äggen börjat dela sig förs de sedan tillbaka in i livmodern. Vid ett IVF-försök kan man lyckas befrukta flera ägg och dem kan man frysa ner och sätta in vid ett senare tillfälle.
– Jag tyckte det var viktigt att göra vår IVF-resa offentlig därför att det saknas den här typen av berättelser om när par är mitt i sina försök. Det enda man får se och läsa om är folk som försökt få barn som berättar om hur tufft det var, men nu är de så lyckliga när lilla Elsa är här, säger Lisa Borg.
Att det skulle bli svårt att få barn var något som Lisa haft med sig ända sedan hon fick sin första mens. Som tonåring hade hon vissa månader så svåra smärtor att hon ibland låg ner på golvet och bara kämpade för att stå ut minut för minut. Hon har senare fått veta att hon har endometrios, vilket innebär att det finns livmoderslemhinna utanför livmodern som orsakar en inflammation och ger den här skarpa smärtan.
– Mamma har också endometrios och även hon hade svårt att få barn och fick flera missfall. Och jag berättade för Henrik om allt det här redan första veckan vi blev tillsammans.
Var du inte rädd för hur han skulle reagera?
– Du, vi hade så mycket skelett i våra garderober med bipolära sjukdomar och diverse annat, så det försvann liksom i mängden. 'Om det inte skulle bli barn så är det du och jag och det är lugnt´, sa han.
Hon beskriver det som att vetskapen om att det inte skulle bli lätt att bli med barn har gjort att deras IVF-försök blivit något spännande i stället för att bli en kamp fylld med rädsla för att misslyckas.
– Det känns som att jag hade en fallskärm i och med att mamma och pappa hade svårt. Jag var förberedd och kan gå längst fram i det här och våga och visa att det kan vara svårt.
För att filma och berätta om hormonsprutorna, äggplockningen, smärtorna och väntan på att ett ägg ska fästa, samtidigt som det pågår, är att berätta om en dröm som med 70 procents sannolikhet inte slår in. Chansen att få barn med hjälp av IVF är med andra ord inte större än 30 procent.
– Jag har alltid varit sådan att jag pratar om det jobbigaste. Så var jag redan i skolan. Jag tycker inte att saker är pinsamma. Om man pratar om saker tar man makten över dem. Om jag säger att jag är ledsen så får jag så mycket tröst och andra berättar om sina erfarenheter.
Av de sju ägg som läkarna lyckades plocka från Lisa lyckades två bli befruktade med Henriks spermier. I sista delen av Youtube-serien får tittarna följa hur det går efter att ägget har förts in i Lisa. Det stora leendet byts mot ett allvar. Hon beskriver blödningar som hon inte vet om de är mens eller något annat. Hon beskriver att hon känner sig konstig och deprimerad. Så står hon där till slut med Henrik vid sin sida i badrummet och håller upp graviditetstestet.
Det är bara ett streck på stickan.
– Jag känner mig så dum som hoppades, säger hon innan hon brister ut i gråt.
Reaktionerna på Youtube efter de fyra IVF-filmerna har varit många och starka. 141 000 gånger har den första videon visats och 224 personer har kommenterat den. En kvinna berättar om att de försökte i sex år med IVF innan de blivit gravida, en annan berättar om sju IVF-försök och en stigande depression i takt med att det inte verkar bli något barn.
– Det har blivit som en liten IVF-community i kommentarerna. Men det finns mycket man får skydda sig ifrån också. Många kommenterar vad jag ska äta, inte äta, vilka läkare jag ska gå till. De ger mig tips att om jag bara gör så här så kommer jag att bli gravid. Sånt får inte mig att må bra så jag har blivit väldigt bra på att ignorera dem.
Lisa och Henrik har ett befruktat ägg kvar i frysen på Akademiska sjukhuset. Det planerar de att stoppa in i maj. Om det inte lyckas får de göra en ny omgång med hormonsprutor och äggplock. Detta kan de göra ytterligare en gång bekostat av regionen. Om det inte lyckas då?
– Då fortsätter vi och betalar själva. Vi är så tacksamma att vi har privilegiet att ha det gott ställt ekonomiskt, och det är så orättvist att inte alla har samma möjligheter.
Går du aldrig till tanken att det kanske inte blir något biologiskt barn?
– Jag har liksom inte den tanken. Jag fattar att jag inte kan tvinga fram ett barn. Men fokus är att det ska gå. Tar det tio gånger så får det vara så.
I en av Youtubefilmerna sitter Lisa Borg i sin säng med kraftiga magsmärtor och pekar upp mot en dock-liten vit klänning med brodyr som hänger ovanför sängen. Så berättar hon att Henrik köpte den precis när de träffades för att ge deras gemensamma barn en vacker dag.
Kan du stressas av att du ser Henriks barnlängtan?
– Nej han pressar mig inte. Det var snarare innan vi bestämde oss för att försöka få barn som jag kände mig stressad för jag visste att han ville. Men jag kände då att vi inte var redo i vår relation eller i våra diagnoser, han med bipolär sjukdom och jag med adhd. Men efter diverse psykologtimmar och stark medicin så funkar det jättebra mellan oss, säger hon med ett gapskratt.
Diagnoserna som kunde ha blivit deras fall har i stället gjort att de varit tvungna att lära sig prata med varandra.
– De har gjort oss väldigt kommunikativa och är en av anledningarna till att jag känner mig så nära Henrik. Han är min första partner som jag kan prata med om allt.