Uppsalahems hyresgäster söker hjälp från regeringen
Uppsalahem ska snart för tredje året i rad upp i hyresmarknadskommittén för att lösa en hyrestvist. Parterna står åter mycket långt från varandra och Hyresgästernas Riksförbund ber nu regeringen att tala om vilka principer som ska gälla i ärenden som detta.
— Vi ställer oss frågan om vad som hänt med självkostnadsprincipen för hyresgästerna? Varför ska inte hela kommunen solidariskt betala nya bostäder och ägarkrav? säger Anders Mattsson, beredare för Hyresgästernas Riksförbund till hyresmarknadskommittén.
Kommittén har nu beslutat be näringsdepartementet om råd.
— Det här är ett problem som inte är helt ovanligt på tillväxtorter med bostadsbrist och nu vill vi få besked om hur vi ska resonera när vi gör våra bedömningar.
Vill uppfylla vinstkrav
Både i fjol och i år har det skilt fyra, fem procentenheter mellan parterna Uppsalahem och den lokala hyresgästföreningen. Uppsalahem vill ha betalt för ökade energikostnader men också för att kunna uppfylla kommunens vinstkrav och åtagandet att bygga nya lägenheter, något som inte hyresgästerna vill bekosta.
I slutet av januari hamnar Uppsalahem åter hos hyresmarknadskommittén för förhandling mellan de centrala parterna Sabo (Sveriges allmännyttiga bostadföretag) och Hyresgästernas Riksförbund.
— Det kan vara hårda förhandlingar även centralt, men de ska ske på sakliga ekonomiska grunder.
— Om Uppsalahem åläggs att bygga nytt försämras naturligtvis bolagets ekonomi i motsvarande grad. Det börjar att bli svårhanterligt för oss att gå in och göra rättvisa bedömningar, säger Anders Mattsson.
Inget tillväxtproblem
I Uppsala län är det bara Uppsalahem och Enköpings hyresbostäder som ett flertal gånger fått lösa tvister hos hyresmarknadskommittén. Men Roland Sernlind, Sabos sakkunnige i kommittén, säger att hyrestvister alls inte bara är ett problem på tillväxtorter.
— Nej, vi får tvister i alla former. På andra håll kan det i stället vara problemet med tomma lägenheter som gör att det blir svårt att komma överens.
I år har ett rekordstort antal ärenden hänskjutits till hyresmarknadskommittén, ett 20-tal jämfört med färre än tio ärenden ett normalår. Alla tvister är av samma art, enligt Anders Mattsson.
— Kommunernas allt sämre ekonomi ligger i botten och gör att man måste täcka underskott med hyresintäkter, säger han.
Med tanke på att sammanlagt 300 hyresförhandlingar äger rum varje år med allmännyttiga bostadsbolag är det ändå fortfarande ganska få som går så långt som till ett avgörande i kommittén.
Hyrestvister med privata hyresvärdar avgörs i stället i hyresnämnden.
Fakta/Hyresförhandlingar
Drygt 85 procent av landets 1,5 miljoner hyresbostäder omfattas av regeln att det måste förhandlas om hyreshöjningar. Så gott som alla hyresgäster låter den lokala hyresgästföreningen företräda dem i förhandlingarna.
Förhandlingarna brukar inledas på hösten och hittills är hyran för 2004 klar för 525 000 lägenheter hos 175 hyresvärdar. Genomsnittshöjningen för dessa är 2,5 procent, högst ligger Värmdö med 4,7 procent. Hyresvärdarna hade i genomsnitt krävt 3,9 procents höjning, högst låg Överkalixbostäder med krav på 12,7 procents höjning.
Uppsalahems slutbud var i år 5,1 procent, medan hyresgästföreningen gått med på 0,8 procents höjning.
Källa: Hyresgästernas Riksförbund
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!