Uppsalahem missade ny lag om brandvarnare
Från 1 januari kräver Uppsala kommun att det finns brandvarnare i varje bostad. Trots detta finns det inte en brandvarnare i någon av Uppsalahems över 12 000 hyreslägenheter, åtminstone inte som fastighetsägaren Uppsalahem har installerat.
— Vi skall sätta in brandvarnare så fort vi hinner, säger Inge Ahl, ansvarig för bostadssektorn på Uppsalahem.
Han kan inte förklara varför man inte kommit längre i detta angelägna ärende men säger att han inte trodde att lagen var så preciserad när det gäller datumet.
— I varje lägenhet, villa och fritidshus skall det finnas brandvarnare från 1 januari. Det är fastighetsägaren som är ansvarig för installationen, säger Lennart Börs vid brandförsvaret i Uppsala.
Han tror att brandförsvaret kommer att ordna någon form av information till fastighetsägarna under vintern eller våren. De har inte fått någon information tidigare.
Är det inte alldeles för sent att lämna information efter det att en bestämmelse börjat gälla? Bör man inte informera i förväg, undrar UNT.
— Jo, det är sent. Men så är det väl med allt som skall genomföras att informationen ofta kommer lite för sent. Vi tycker att Räddningsverket borde ha lämnat mer information till alla berörda än de gjort.
Många förfrågningar
Lennart Börs tror att de flesta fastighetsägare känner till kravet på brandvarnare.
— Det är fler villor än lägenheter som har brandvarnare. Under hösten har jag fått ett hundratal samtal från bostadsrättsföreningar rörande installation av brandvarnare, säger han.
Det är räddnings- och beredskapsnämnden i Uppsala som beslutat att alla lägenheter skall ha brandvarnare från årsskiftet. Men i princip gäller samma regel i hela landet enligt paragraf 41 i räddningstjänstlagen. Den kommunala räddningstjänsten skall se till att lagen följs.
För att något skall hända måste en lägenhetsinnehavare skriftligt anmäla till brandförsvaret i kommunen att brandvarnare saknas.
— Vi gör sedan en form av brandsyn i lägenheten. Därefter kan vi göra ett föreläggande förenat med vite, säger Lennart Börs.
Ett skäligt vite anser han vara 10 000 kronor per lägenhet. Man kan då räkna ut vilka svindlande belopp försummelsen skulle kunna kosta Uppsalahem, om detta vite påfördes alla de 12 000 lägenheterna.
— Man måste försöka hitta en nivå där vitet är kännbart. Enbart brandvarnaren kostar under hundralappen. Med montering går den på ett par hundra kronor. Då kan 10 000 kronor vara avskräckande, menar Lennart Börs.
I januari i fjol innebrändes två åldringar i servicehuset Eskil på Torkelsgatan i Uppsala. Utredningen om dödsbränderna är nu klar.
— Utredningen visar vikten av att man har larm som väcker sovande. I det ena fallet hade man en brandvarnare där batteriet var slut. I det andra fallet var brandvarnaren inte i funktion. Ingen åtalas för dödsbränderna, säger Börs.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!